Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepetésszerűen és tömegesen szűnnek meg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek Budapesten. Miközben a városvezetés Fővárosi Szelektív Fesztivált szervez az eredmények ismertetésére, a budapesti lakosság tökéletes információhiányban szenved. Sokan csak annyit tudnak a szelektív hulladékgyűjtési szisztéma évek óta tervezett átalakításáról, hogy a gyűjtőedények házakhoz való kiszállítása megkezdődött. A hivatalos információk szerint igen vontatott folyamatra van kilátás, csak 2014 végéig épülhet ki a rendszer a fővárosban. A kiszállítás idén márciusban kezdődött, eddig közel ötvenezer gyűjtőpontra, a tervezett összes ingatlan egynegyedéhez helyezték ki a sárga és kék fedelű tartályokat. A jelenleg érvényes menetrendet - kerületre, utcára lebontva - itt találja.

Lehet vándorolni a hulladékkal

Valószínűleg nem sokan számítottak arra, hogy a szelektív gyűjtőszigetek sorozatos felszámolása már a háztartások szelektív gyűjtőalkalmatosságokkal való ellátása előtt lendületet vesz. (Igaz, Zuglóban épp ez történt az első félévben.) A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) összesen 300 gyűjtőszigetet von vissza, a társaság hetente frissített statisztikája szerint jelenleg 817 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget üzemel a főváros területén. A szelektív hulladékgyűjtési rendszer átalakítását, a szigethálózat átstrukturálását követően a fővárosban a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Holding tervei szerint mintegy 650 gyűjtősziget marad. Budapesten 2009-ben a szigetszám elérte a 900-at, utána már csak eseti kihelyezésekkel bővült 950 körülire. A gyűjtőszigetek számában stagnálás vagy kis mértékű csökkenés várható országosan is, nagyrészt éppen azért, mert egyre több településen alakítják ki a házhoz menő gyűjtési rendszereket.

Ezért lehet utálni a szigeteket

A közelben lakók számára mindig is problémásnak tűntek a gyűjtőhelyeken tapasztalható viszonyok, elsősorban az, hogy egyesek rendre felborogatták a konténereket, ami a környék közterületeinek tisztaságát előnytelenül befolyásolta, és jókora zajjal is járt. A fővárosban minden kerület folyamatosan próbálja úgy átszervezni a szigetek helyeit, hogy a lakossági panaszokat mérsékelni tudja. Persze nem mindenki panaszkodik: volt, aki egyszerűen felgyújtotta a szerinte rossz helyen lévő konténereket.
A gyűjtőszigetek tartályai mellett évről évre folyamatosan nő az illegálisan lerakott hulladék mennyisége és ezzel arányosan az elszállítás és a konténerek környezetének takarítási költségei is. Az FKF Zrt. 2006-ban 31 ezer, 2007-ben 64 ezer, 2008-ban 84,5 ezer, 2012-ben 73 ezer köbméter szemetet szállított el a szigetek mellől, emellett rendkívül nagy energiát fordított a környezet takarítására, amelynek együttes költsége meghaladta az 1,2 milliárd forintot. Az intézkedés eredményeképpen így jelentős megtakarítás várható a városüzemeltetés szerint.

Az utóbbi időben mintha fokozódott volna a felszámolások tempója. A híradások Budapest-szerte a gyűjtőhelyek megszűnéséről számolnak be, ráadásul gyakran foltszerűen, egy környékről nem ritkán egyszerre az összes elérhető alkalmatosságot eltüntették. Így sokan, különösen a lakosság kevésbé mobilis része ideiglenesen leadási lehetőség nélkül marad. Pontosabban, a házhoz menő rendszer fölállásáig tartó átmeneti időszakban a hosszabb megközelítést vállalva a megmaradt, lakóhelytől távolabbi gyűjtőszigeteken és hulladékudvarokban szabadulhatnak meg a szeméttől - már aki hajlandó több időt és benzint rászánni a kerülőútra. (A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az üvegek gyűjtése továbbra is közterületen történik majd, vagyis a palackokkal el kell zarándokolni a szigetekre, udvarokba.)

A kerületek a hibásak?

Az FKF tervei szerint csak akkor szüntették volna meg a gyűjtőszigeteket, amikor a házhoz menő program már az adott területen is elérhető. Azonban a kerületi önkormányzatokkal történt egyeztetést követően, a sorozatos lakossági panaszok miatt városképvédelmi szempontokból ettől eltérő ütemben vonjuk vissza a tartályokat - reagált a BVK kérdésünkre, miszerint miért nem várták meg az intézkedéssel a színes fedelű kukák kiérkezését.

A társaságnak a fővárosi önkormányzatának vezetésével egyetértésben hozott döntését egyrészt költséghatékonysági és a már említett városképvédelmi szempontok indokolják, másrészt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére történő fokozatos kiterjesztésének márciusi megkezdése teszi lehetővé az indoklás szerint.

Kérdés, hogy az önkormányzatok vagy a társaságok miért nem értesítik a lakosságot arról, hogy fölösleges fáradság a szokásos módon gyűjteni és a már nem megtalálható szigetekhez szállítani a hulladékot - legalább a még meglévő gyűjtőszigetnél figyelmeztetve őket a lehetőség várható megszűnéséről. Ennek hiányában a közterületfenntartó vállalat honlapja adhat tájékoztatást, mind a működő, mind a visszavont gyűjtőszigetek listája megtalálható heti frissítésben az FKF Zrt. honlapján. Mielőtt útnak indulunk, érdemes itt ellenőrizni, hogy egyáltalán létezik-e még az úticélunk.

További kérdés, hogy a nehézségek mennyiben vetik vissza rövid és hosszabb távon a gyűjtési kedvet. A városüzemeltetés szerint remélhető, hogy az átmeneti időszakban nem szegi senkinek kedvét, hogy a korábban megszokott helyett egy másik, a közelben található gyűjtőszigetre kell vinnie az otthon összegyűjtött újrahasznosítható hulladékot. Ahogy abban is csak bizakodni lehet, hogy azok sem lesznek sokan, akik az összes környékbeli gyűjtőhely megszűntével teljesen fölhagynak környezetbarát és nyersanyag-, valamint energiatakarékos szokásukkal. A jó szokás visszaállítását segítheti, hogy ideális esetben a szemétdíjon is spórolni lehet, ha a szelektív edények használata révén kisebb kukára tudnak váltani a lakók.