Az idei növekedésben a baleseteknek lehet nagyobb szerepe, itt jobban emelkedett a táppénzre igénybe vett napok száma. A munkabalesetek számának növekedése általános tendencia, mivel a cégeknek nem különösebben kell betartaniuk a munkavédelmi szabályainkat - olvasható a portál cikkében.

Tavaly összesen 85,6 milliárd forintnyi táppénzt fizetett a társadalombiztosítás, ami emelkedő tendenciát mutat. Kissé nőtt az első negyedévben azok száma, akik a gyerekeik betegsége miatt maradtak otthon. A hosszú távú trend szerint azonban húsz év alatt felére csökkent a gyermekápolási táppénzes napok igénybe vétele.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke még év elején beszélt arról az Indexnek, hogy milyen komoly gond a szülőknek, hogy míg gyermekük hároméves kora alatt évente 84 nap gyermekápolási táppénzt vehetnek igénybe, hatéves kor felett csak 28 napot, 12 éves kor felett pedig már egy napot sem. Egy állásportál kutatása szerint pedig minden tizennegyedik hét évnél fiatalabb gyerek teljesen egyedül marad otthon, amikor beteg.