Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januártól jobban megéri Magyarországon dolgozni, a bérmegállapodás eredményeként ugyanis az alacsonyabb bérkategóriában keresők évente többet vihetnek haza - idézte Cseresznyés Pétert az Inforádió.

A 15 százalékos és 25 százalékos emelés 1,2 millió embert érint. Ha összességében nézzük, hogy mit jelent egy nagyobb időszakot áttekintve, akkor ez éves szinten nettó jövedelem tekintetében 220 milliárd forintot jelent. Ez durván 183 ezer forinttal többet jelent az egyes munkavállalóknak - mondta Cseresnyés Péter.

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára azt is közölte, hogy tervezetten és szúrópróbaszerűen is ellenőrzik a vállalatokat, hogy a megállapodás alapján érvényesítették-e a béremelést

Több cég jelezte: a minimálbéren felüli bértömeget is emelik. Pontos számokat erre vonatkozóan nem mondott az államtitkár, az állami tulajdonú cégeknél egyelőre csak a MÁV-nál született egyezség a béremelésről. Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hamarosan a többi állami cégnél is megállapodás születhet a minimálbéren felüli jövedelmek emeléséről. "Ezek a tárgyalások folynak, és azt reméljük, hogy február közepe táján a kormányzati döntés is meg fog születni, és ezeket a helyszínen megkötött munkaadói és munkavállalói egyezségeket jóvá fogja hagyni a kormány nagy valószínűséggel" - mondta Palkovics Imre.

Idén várhatóan 8-9 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek, ami idén - ahogy tavaly is - 7 százalék körüli reálbéremelkedést jelenthet - tudósított az InfoRádió.