Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban a hőmérséklet az őszt idézte. Az utóbbi 10 nap során 7-9 Celsius-fokkal volt enyhébb idő az átlagosnál. Ilyen tartósan ennyire enyhe idő rendkívül ritka - idézi a meteorológiai szolgálat közleményét az MTI.

Idén nem vált be a népi időjóslás, Katalin hiába locsogott, karácsony nem hozott fagyot, havat pedig pláne nem. Múlt szombaton az országot mediterrán ciklon érte el, amelyet újabb követett, jelentős mennyiségű csapadékot hozva. Összességében többnyire 20-50 milliméter eső esett, a legtöbb a Dunántúl középső vidékein, ahol megdőlt a napi csapadékrekord is. Délkeleten esett a legkevesebb, pedig ott lenne a legnagyobb szükség még a csapadékra.

A magyarországi folyókon árhullámok vonulnak le, de ezek nagyobb problémát nem jelentenek. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített. A Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében már belvízfoltok is kialakultak. A légörvények az eső mellett viharos, károkozó szelet is hoztak, főleg a Dunántúlra.

A talajban sehol sincs fagy. A növényi kultúrák szempontjából ez a túlságosan enyhe idő nem ideális, megzavarhatja az érzékenyebb fajták "nyugalmi állapotát". Ráadásul a kórokozók, kártevők ritkulásához is hiányzik a tartós hideg, a szántókról a hó.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt.

Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hónap végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország jelentős részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, de ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására.