A nemzeti ünnepen kellemes idő várható, a hosszú hétvége többi napján viszont meglehetősen változékony, sőt "extrém" időjárásra, lehűlésre, havazásra, ónos esőre is készülni kell - mondta Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzési főosztályának vezetője.

Szerdán - a Met.hu előrejelzése szerint - közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Főként délnyugaton és északkeleten, keleten várható eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati szél élénkül, helyenként erős lesz. A hőmérséklet kora délután 10 és 15, késő este 4 és 9 fok között várható.

Csütörtökön Kezdetben többnyire erősen felhős időre lehet számítani, a középső és keleti országrészben több helyen várható eső, zápor, majd délután nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, már csak helyenként valószínű záporeső. A déliesre forduló szél a középső országrészben megélénkül, nyugaton néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 10 és 16 fok között, az Északi-középhegység térségében 8 fok körül várható.

Pénteken kezdetben erősen felhős vagy borult idő lesz, és egy átvonuló csapadékzónából esőre kell számítani, majd délután délnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet. A szél délkeletiről délnyugatira fordul, és délen többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északkeleti harmadán 7 és 10, másutt 10 és 16 fok között várható.

Szombaton borult lesz az ég. Országszerte kiadós esőre kell számítani, majd délutántól, estétől északon és nyugaton egyre többfelé havazásra vált a csapadék. Az északkeleti, északi szél megerősödik, estétől nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között várható.

A hideg visszatérésére és az időjárási szélsőségekre már február közepén figyelmeztettek.

Az előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, a biztosítási tervet elfogadták - idézi Kara Ákost, a törzs vezetőjét az MTI.

Országszerte több mint félezer ünnepi rendezvényt jelentettek be. A rendőrségnek nincs információja arról, hogy bárki megzavarná bármely rendezvény rendjét, de ha szükséges, a kellő erőkkel azonnal intézkednek - mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője.

A fotó forrása: Pixabay.