Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányrendelet értelmében 30 nap múlva már csak önkormányzati engedéllyel helyezhetőek ki közterületre új reklámfelületek, 2021-tól pedig csak azok a már meglévő reklámhordozók maradhatnak köztéren, amelyek megfelelnek a kormány új szabályozásának - írja a portál.

A radikális szabályozás szerint a jövőben például egy plakát nem lehet nagyobb 9 négyzetméternél; a reklámhordozó tartója legfeljebb 11 négyzetméter lehet (egy klasszikus óriásplakát jelenleg 12 négyzetméter, tartója 14 négyzetméter).

Ragasztani plakátot nem lehet, csak közművelődési célú hirdetőoszlopra. (Ilyen oszlopot például múzeumok, színházak tehetnek ki). Közterületen reklám közzétételére pedig kizárólag utcabútor használható.

Szigeti Péter, az Alfa Plakát Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondta az Indexnek, azt tartja problémának, hogy az átalakítás olyan szabályozást hoz, amely miatt fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben gyakorlatilag csak a haveri cégek reklámozhassanak köztéren.

A rendelet melléklete szerint ugyanis a jövőben csak önkormányzati-állami tulajdonú felületeken lehet majd hirdetni (a tulajdonos engedélyével), magántulajdonú területeken, épületeken pedig csak alig, miközben ma az ország 30 ezer plakáthelyének 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százalék pedig önkormányzatin. A törvény ezt a feje tetejére fordítja, vagyis pár év múlva csak annál a cégnél lehet majd közterületen reklámozni, akinek az állam ezt megengedi - írja a portál.