Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Becslések szerint a sürgősségi osztályokra érkező betegek mintegy 60 százalékának egyáltalán nincs szüksége azonnali ellátásra, ők leginkább azért jelentkeznek, mert a munkaidejük után már nem tudnak elmenni a háziorvoshoz, vagy a szakrendelőbe, illetve hónapokat kellene várniuk egy hasi ultrahangra. A maradék negyven százaléknak viszont az új sürgősségi koncepció szerint legkésőbb négy órán belül orvosi ellátást kell kapnia - derül ki a lapból.

A jövőben biztosan lesz olyan beteg, aki a sürgősségi ellátóhelyen egyáltalán nem találkozik majd orvossal, illetve az is kiderül a lap birtokába került dokumentumból, hogy januártól legalább döntést kap öt percen belül a sorsáról, ha ellátásra nem is számíthat ilyen rövid időn belül.

Az első lépés az adminisztráció lesz, akit a mentő hoz, annak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az "osztályozáson."

A tervek szerint a váróban lesz egy diszpécser is, ő fogadja és tájékoztatja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban, segít összeállítani a szükséges betegdokumentációt, illetve szervezi az esetleges elhelyezésüket a kórház valamelyik osztályán.

Újdonság, hogy a koncepció új, speciális sürgősségi centrumként nevezi meg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI, ahol eddig reumatológiai és immunológia betegeket kezeltek. A sürgősségi ellátásért az ORFI finanszírozását a jövőben havi 5,2 millió forinttal növelik.

Egyelőre még kétséges, hogy honnan lesz elég szakember a koncepció megvalósításához, illetve azt sem tudni, hogy hová tegyék az elsődleges ellátás után további ápolásra vagy gyógyításra szorulókat.