Komoly fogásokat mutathatnak fel az esztendő első két hónapjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dohánycsempészet ellen küzdő munkatársai. Január-februárban ugyanis összesen majdnem tizenhárommillió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, miközben megközelítette a nyolcszáz kilogrammot a lefoglalt illegális fogyasztási dohány mennyisége. A hatósági hálón fennakadt cigaretta és a dohány együttes értéke nagyjából félmilliárd forintra rúgott - írta a napilap.

Újszerű csempészmódszer nem jelent meg, az elkövetők legtöbbször az illegális behozatal régebb óta alkalmazott módozataival próbálkoznak manapság is. Ezeket a NAV az idők során jórészt kiismerte - mondta Leopold Róbert, a hivatal jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője.

Nemrégiben vizsgázott le a szervezet több keresőkutyája. Jelenleg 37 négylábú teljesít szolgálatot a NAV-nál, munkájuk az illegális árucikkek felkutatásban kulcsfontosságú. Az ebek az elmúlt évben félmilliárd forint értékű illegális cigarettát és több száz millió értékű kábítószert találtak meg, a jövőben pedig már nagyobb értékű elrejtett készpénzt is képesek lesznek kiszagolni.