Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? - Tette fel a kérdést a portál egyik olvasója.

A szakértő elmondta: az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Utóbbit az 1988. január 1-jétől a nyugellátás megállapításának kezdő napjáig elért, a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

A fentiek alapján tehát mind a szolgálati időt, mind pedig a kereseti adatokat a nyugellátás megállapításának kezdő időpontjáig fennállt jogviszonyok alapján kell figyelembe venni, beszámítani.

Ennek alapján a nyugdíjkorhatár betöltése után fennállt biztosítási jogviszony, valamint az abból származó keresetek - függetlenül azok mértékétől - is beszámítanak majd a nyugdíjkorhatár betöltését követően megállapítandó nyugellátás összegébe.

Ez alapján a korhatár betöltését követően - nyugdíjmegállapítás nélkül - fennállt biztosítási jogviszonyokból származó alacsony keresetek csökkenthetik a későbbiekben megállapítandó nyugellátás összegét - magyarázta Winkler Róbert.