Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország "a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség" révén "szoros kapcsolatban" áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - idézi az MTI Angela Merkelt.

A szóvivő hozzátette: "nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak", köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint "közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében".

Hivatalosan nincs véleményük

Arra a kérdésre, hogy a szövetségi kormány miként értékeli Orbán Viktor pártjának "antiszemita összeesküvés-elméleteket" tartalmazó választási kampányát, Steffen Seibert azt mondta, hogy a kormány alapvetően nem értékeli a szomszédos országokban és más európai uniós tagállamokban tartott választások eredményeit.

Korábban ugyan "különböző alkalmakból foglalkoztunk kritikusan a miniszterelnök és pártja politikájának egyes aspektusaival, így a tudománypolitikával vagy éppen a nemkormányzati szervezetekkel szemben folytatott politikával", de a választási győzelem utáni napon a kancellár gratulációján kívül a német kormánynak nincs mondanivalója - fejtette ki a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mindezzel lezártnak tekinti-e a választási kampány és a választás ügyét, elmondta, hogy nem kíván elébe vágni a kampányról és a szavazásról választási megfigyelők által készítendő jelentésnek, és nem kívánja értékelni a választási kampányt. Viszont "a minket egyesítő európai értékek kérdését természetesen soha nem lehet lezártnak tekinteni", ezekről az értékekről újra és újra beszélni kell és meg kell erősíteni őket - mondta Steffen Seibert.