Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Zoom.hu információi alapján Vajda Zita, az MNB-elnök élettársa Naphegy utcai lakására 32,2 millió forint és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztetettek be, ami arra utal, hogy kölcsönből vásárolták, a jelzálog jogosultja pedig a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank a hír kapcsán reagált a Napi.hu-nak a munkáltatói kölcsönök jellegéről. Eszerint az ügylet nem számít szokatlannak a jegybanknál.

Közleményük alapján, az MNB - hasonlóan más jegybankok, kereskedelmi bankok és egyéb munkáltatók gyakorlatához - munkavállalói részére lakás céljára létesített ingatlan vásárlására, cseréjére, építésére, korszerűsítésére, más banknál devizában vagy forintban fennálló ilyen célú kölcsön kiváltására, valamint szabad felhasználásra munkáltatói kölcsönt nyújt.

Munkáltatói kölcsönt - néhány év kihagyásával - csaknem 50 éve, 1969 óta kínál dolgozói részére a jegybank, a kölcsönt korábban kamatmentesen vehették igénybe a dolgozók.

A jelenleg hatályos utasítás alapján a kölcsönfelvétel legfontosabb szabályai a következők:

  • A munkavállalók legfeljebb 10 éves futamidejű (szabad felhasználás esetén legfeljebb 5 év), változó kamatozású kamatkedvezményes munkáltatói kölcsönt igényelhetnek. A jelenlegi szabályok szerint a hitelt valamennyi, próbaidejét letöltő és az MNB-vel legalább 12 hónapja munkaviszonyban álló munkavállaló igényelheti.
  • Lakáscélú kölcsön esetében a maximálisan felvehető hitelösszeg a munkavállaló munkabérétől, a futamidő hosszától, a háztartásban egy főre eső jövedelem nagyságától és az önrész mértékétől függ. A kamatkedvezményes lakáskölcsön felvételéhez legalább 30 százalékos önerő szükséges. A Bank a kamatkedvezményes lakáskölcsönt minden esetben biztosíték ellenében nyújtja. A szabad felhasználású kölcsön maximális összege 5 millió forint.
  • A kamatkedvezményes lakáscélú kölcsön kamata a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg, míg szabad felhasználású kölcsön kamata a mindenkori jegybanki alapkamat 1 százalékponttal növelt értéke.
  • A munkáltatói kölcsönszerződés csak a munkavállaló felmondása és a munkáltató azonnali hatályú felmondása esetén válik - a jogviszony megszűnésének napját követő 30. napon - egy összegben esedékessé, a munkáltató felmondása, illetve közös megegyezés esetén a kölcsönszerződés a munkaviszony megszűnésétől számított két évig változatlan feltételekkel él tovább, a két év elteltével pedig az ügyleti kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékére módosul.

A Magyar Nemzeti Bank 2017. június 30-án 402 darab élő kölcsönszerződést tartott nyilván 3 604 081 014 forint összegben. Az 5 legnagyobb igényelt hitelösszeg sorrendben 39, 40, 43, 45,5 és 50 millió forint volt. Valamennyi hitel visszafizetése a szerződések szerint történik.

Fotó: MTI, (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)