Globális trend, hogy az állam egyre nagyobb szerepet vállal a szabályozásban, például azzal, hogy stratégiai jelentőségűvé nyilvánít egyes szektorokat - jelentette ki Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója. Ez szerinte jelentősen nehezíti a magántőke befektetők helyzetét, hiszen senki sem szeret olyan iparágakba fektetni ami túlszabályozott, vagy éppen túl nagy ott az állami szerepvállalás.

A populizmus és az állami beavatkozás jelenti a legnagyobb veszélyt a közép-kelet-európai régióban - értett egyet Robert Chmelar, a Rockaway Capital partnere. Aki szerint bár ez rövidtávon néha adhat kedvező üzleti lehetőséget, hosszútávon igen komoly problémát okozhat.

Senki sem szeret olyan cégekbe fektetni, amik állami forrásokból, kormányzati szerződésekkel híznak nagyra - mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója. Éppen ezért a jelenlegi környezet arra ösztönzi a befektetőket, hogy válogatósabbak legyenek. Az sem segít szerinte, ha a kormányok az egyik pillanatról a másikra változtatják a különböző szabályokat, legyen szó adózásról, vagy jogi környezetről.

Nehéz a helyi tőkét bevonni

Chmelar szerint az is komoly gondokat okoz, hogy a régió magántőke alapjai sokszor nyugat-európai, vagy éppen ázsiai pénzeket kezelnek, nem tudják a helyi tőkéseket bevonni, így pedig inkább versenyeznek vele, ahelyett, hogy együtt dolgozva befektetnék ezen összegeket. Szerinte ez azért alakulhatott ki így, mert az üzleti modell nem vonzó a helyi gazdagok számára. Ők például nem szeretik, ha korlátozzák őket, nem szeretik az alapok 5-10 éves életciklusát, de a két százalékos menedzsmentdíjat sem szívesen fizetik ki. Éppen ezért a szakember szerint a mostani rendszeren mindenképpen változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy a magántőke befektetések megmaradjanak a közép-európai térségben.

Egyetértett vele Szalai is, aki szerint Magyarországon nagyon nehéz a hagyományos modellel dolgozni, gyakran előfordul, hogy a leendő befektető minimum vétőjogot akar az alap döntéseiben, ami egyből megszüntette az együttműködés lehetőségét. Profibb csapatokra van szükség, akik ismerik az ágazatokat, hogy könnyebben be lehessen vonzani a friss tőkét - vélte Szalai.