Így maradt az alapkamat 0,90 százalékon, valamint az egynapos jegybanki hitel kamata 1,15 százalékon és az egynapos jegybanki betét kamata mínusz 0,05 százalékon.

A nyolc résztvevő: Báger Gusztáv, Cinkotai János, Kardkovács Kolos, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Pleschinger Gyula és  Windisch László László volt.

Az MT következő kamat-meghatározó ülését 2016. október 25-én tartja, amelyről 2016. november 9-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

A tanács megítélése szerint az év eleji átmeneti lassulást követően az év hátralevő részében folytatódik a magyar gazdaság élénkülése. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan elmarad a jegybanki céltól. A hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan csökken.

A gazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 közepére ér annak közelébe.

Az év eleji mérsékeltebb gazdasági növekedés átmenetileg nyitottabb kibocsátási rést eredményezett, ugyanakkor a növekedés újbóli gyorsulása és a jövő évi költségvetés keresletösztönző hatása a záródás irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés élénkülése segíti a lakossági fogyasztás bővülését, amely a következő években erőteljesen ösztönzi a gazdaság növekedését.

Az MT 2017-es ülésrendje
HónapNem kamatosKamatos ülés
Január10.24.
Február7.28.
Március14.28.
Április11.25.
Május9.23.
Június6.20.
Július4.18.
Augusztus1.22.
Szeptember5.19.
Október3.24.
November7.21.
December5.19.
Forrás: MNB

Az augusztusi kamatdöntés óta eltelt időszakban változó volt a globális pénzpiaci hangulat, melyet főként az USA és az eurózóna makrogazdasági adatai és a globálisan meghatározó jegybankok további lépéseivel kapcsolatos várakozások alakítottak. Az MT korábbi, a monetáris politikai eszköztár módosításáról szóló bejelentésének hatására július óta a hazai rövid és közepes lejáratú állampapírpiaci és bankközi hozamok számottevően csökkentek. Ugyanakkor az előző kamatdöntés óta eltelt hetekben nem változtak jelentős mértékben, míg a forint árfolyama változatlanul stabilan alakult.

A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Ezek nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy az S&P - a nagy hitelminősítő intézmények közül másodikként - befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza Magyarország adósbesorolását. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek. Az MT értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

A döntés megvitatásánál a tanácstagok a szeptemberi Inflációs jelentés alapján áttekintették a makrogazdasági folyamatokat és egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság fundamentumai és az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi kamatszint megváltoztatását indokolná.

Egyetértettek abban, hogy az eszköztár-átalakításnak köszönhetően a három hónapos betéti eszköz korlátozásán keresztül lehetőség nyílik a monetáris kondíciók célzott alakítására. Így az alapkamat tartását és a kamatfolyosó változatlanul hagyását minden jelenlévő tanácstag támogatta.

A jegyzőkönyv szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a betéti eszköz korlátozásával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése a monetáris kondíciók további lazítását indokolja, az MT kész a három hónapos betéti állomány erőteljesebb korlátozására - olvasható a szokásos óvatos mondat.