Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője úgy látta, Orbán Viktor erős, dinamikus beszédet mondott és mindvégig magabiztosnak mutatta magát. A miniszterelnök szavaiból érződött, hogy a kabinet lezárta a kormányzás első két évét jellemző nagy átalakításokat, illetve az azzal járó nyílt konfliktusokat. Lánczi Tamás szerint a szemléletváltásra utal az a többször ismételt mondat is, miszerint a kormány jól teljesít, de még mindig nem elég jól. Az elemző ezzel összefüggésben hangsúlyozta, Orbán Viktor különbséget tett Magyarország és kormánya teljesítménye között, míg az elsőt - több példával is szemléltetve - egyértelműen jónak ítélte, addig a kabinet munkáját visszafogottan, némileg önkritikus, mértéktartó módon értékelte.

A pulpituson olvasható "Magyarország jobban teljesít" szlogenről szólva Lánczi Tamás hangsúlyozta, a miniszterelnök igyekezett kontrasztba állítani az elért eredményeket és rámutatni: Európához, valamint a korábbi szocialista kormányok teljesítményéhez képest is előrelépés történt az elmúlt évben. A Századvég munkatársa Orbán Viktor magabiztosságának jeleként értékelte az ez évre kilátásba helyezett gazdasági növekedést, amely a jövő évi választások előtt egyértelműen számon kérhető ígéretként hangzott el.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője elmondta, a kormányfő stílusában nem tért el az előző években elmondott évértékelőitől és ezúttal is nagy hangsúlyt fektetett a nyolc évi szocialista kormányzás bírálatára, amellyel saját felelősségét igyekezett csökkenteni. Az elemző szerint a beszéd az "elmúltnyolcévezés" mellett további két részből: egy sikerorientált beszámolóból és egy "rózsaszínre festett jövőképből" állt. Mint mondta, a miniszterelnök kormányával szemben megfogalmazott enyhe önkritikája egyrészt ösztönzésként is szolgálhat saját kormánya tagjai számára, másrészt fakadhat abból a felismerésből is, hogy a gazdasági adatok, illetve a közhangulat nem igazolja sikeresnek a kormányzást. Juhász Attila emlékeztetett, a kormányfő előző évi beszédében is gazdasági növekedést ígért, ami nem teljesült, és erre az idén sincsenek túl jó kilátások. Pedig a választások közeledtével a kormánynak a költségvetési szigor mellett szüksége lehet a beszédben is kiemelt választói célcsoportok, így például az alacsonyabb jövedelmű középosztály és a nyugdíjasok kedvezményezésére - fűzte hozzá az elemző.