Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál olvasója 38 ledolgozott évet követően, az utolsó két évet ikerunokáival gyesen szeretné tölteni. Arról érdeklődött, hogy beszámít-e ez a két év év a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába jogosultsági időnek.

Felhívta a figyelmet, hogy saját 2 gyermekével összesen 4 évet volt gyesen annak idején.

Farkas szerint erre van lehetőség: a nagymama gyes folyósításának tartama is beszámítható a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe - bár az összes gyermeknevelésre tekintettel szerzett szolgálati idő ezzel együtt sem haladhatja meg főszabályként a 8 évet.

A családok támogatásáról szóló törvény szerint a megjelölt jogosultakon kívül, de az ott meghatározott feltételek mellett a nagyszülő is jogosult a gyermekgondozást segítő ellátásra, ha

  • a gyermek az első életévét betöltötte,
  • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásról lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozást segítő ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, és
  • a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

A gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig. Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.