A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A távhőár differenciált megállapításában gondolkodik a fejlesztési tárca, a mintegy száz hazai távhőszolgáltató elemzésére azonban jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő apparátus − tudta meg a Napi Gazdaság.  A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a fejlesztési tárca dolgozói létszámát két fővel 686-ra, a Magyar Energia Hivatalét (MEH) pedig 14 fővel 126-ra emelte. A kormány minden szükséges erőforrást biztosít a MEH és az NFM számára, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben meghatározott feladataiknak - reagált a fejlesztési tárca lapunk azon kérdésére, hogy a hatósági távhőár indokol-e létszámbővítést.Piaci szereplők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az országosan egységes hőár egyes önkormányzatok számára százmilliós költséget jelenthet.

A jelenlegi távhődíjak október 15-ig maradhatnak változatlanok, a fűtési idény kezdetével az indokolt költségek alapján lenne mód változásra. A Napi Gazdaság információi szerint egy olyan szabályozás kezd kirajzolódni, amely a termeléshez közvetetten kapcsolódó tételeket is elismerné.

A kormány alapvetően három oldalról biztosítana a piacinál olcsóbb gázt a  távhőtermelőknek. A stratégiai gázkészletekből 285 millió köbmétert  szabadított fel a fejlesztési miniszter, ezt részben e társaságok  kapják, a Magyar Villamos Művek Zrt.-n (MVM) keresztül. Kérdéses  azonban, hogy a készletek visszatárolásából fakadó esetleges veszteségek  milyen mértékben terhelik majd az állami tulajdonú vállalatot. A másik  forrás a hárommilliárd köbméter hazai termelésű földgáz lehet, ez azonban jelenleg teljes egészében a lakossági gázellátást szolgálja. A harmadik beszerzési lehetőséget az osztrák Baumgarten betáplálási pont  jelenti (az MVM határkeresztező kapacitásokat is leköthet magának az új  gázévben).

A nyugat-európai spotpiaci gázár jelenleg 10-15 százalékkal alacsonyabb az orosz hosszú távú szerződések díjainál, ez azonban szakértők szerint könnyen megváltozhat a világpiaci árak emelkedésével. A távhőszektor egy fűtési idényben − a külső hőmérséklettől függően − 1,5-2 milliárd köbméter gázt fogyaszt, az egész évi igény − a nyári használati meleg vízzel együtt − ennél mintegy 10-15 százalékkal magasabb.