Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja) összességében nem változtak októberhez képest. A mutatók továbbra is 2 százalék körül alakulnak és elmaradnak a maginflációtól - idézi az MNB jelentését az MTI.

Idén novemberben főként a változékonyabb, a költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak hatottak az áremelkedésre, a kereslet-érzékeny termékek hozzájárulása lényegében nem változott előző hónaphoz képest.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai enyhén emelkedtek az előző hónaphoz képest. A tartós iparcikkek ára csökkent, míg a nem tartós iparcikkeké emelkedett. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

Közölték, az idén novemberben a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal csökkentek, ami az adóváltozások hatásaitól eltekintve, historikus összevetésben is jelentős mérséklődésnek tekinthető. A korábbi évektől eltérő árdinamikát főként a kábeltévé-, valamint a mobiltelefon- és internet előfizetések árainak alakulása magyarázza az MNB szerint.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adóktól szűrt - árai októberhez képest enyhén emelkedtek. Az elmúlt hónapokban érdemben emelkedő tej és tejtermékek árdinamikája novemberben lassult.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai is emelkedést mutattak, melyet elsősorban a tojás árának számottevő mértékű növekedése okozott. A tojásárak emelkedését a nemzetközi piacon tapasztalható általános kínálatcsökkenés okozza - áll a közleményben.

A szabályozott termékek árai nem változtak októberhez képest.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak az MNB szerint.