Budapest rendőrfőkapitánya a rendőrségről szóló törvény alapján fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 órától 2019. február 1-jén 8 óráig Budapest teljes területére.

Cél a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása - jelentették be röviden a portálon.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek. A most idézett jogszabályból kiderül, hogy a fokozott ellenőrzést a rendőrségi törvény is az igazoltatásoktól külön kezeli, hiszen egyébként az igazoltatásnak célhoz kötöttnek kell lennie - kommentált a 24.hu.

Mivel a mostani fokozott ellenőrzés Budapest teljes területére érvényes, a rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat.

Októbertől egyébként fokozott ellenőrzést rendelt el az ország nyolc megyéjében az országos rendőrfőkapitány is, egészen 2019. március 6-ig.