Az Európai Bizottság (EB) befogadta azt az európai polgári kezdeményezést (European Ciztizens Initiative, ECI), amelynek eredményeként az EB-nek döntenie kell a Magyarországgal szembeni fellépésről - derül ki az uniós javaslattevő-végrehajtó testület közleményéből. Az ECI nyomán aláírásgyűjtés indulhat, amelyben aláírók azt fogják kérni, hogy a bizottság indítson az európai alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást a magyar kormány ellen, mivel véleményük szerint a 2010 óta regnáló hatalom számos intézkedésével megsérti az EU alapértékeit.

Az EB jelenlegi döntése csak egy jogi állásfoglalás arról, hogy az ECI keretében folyó aláírásgyűjtés olyan eredményre vezethet, aminek nyomán a testületnek kötelessége állást foglalni a kezdeményezéssel kapcsolatban. A biztosok kollégiuma egy héttel ezelőtt kezdett az üggyel foglalkozni. Ennek eredményeként született az a döntés, hogy a polgári kezdeményezés teljesíti a vele kapcsolatos jogi feltételeket. Ebben a szakaszban még nem vizsgálták a felvetés tartalmát.

Ébresztő, Európa

Az ECI mögé álló szervezeteknek mostantól egy év áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy az EU legalább hét tagállamában összegyűjtsenek legalább egymillió támogató aláírást a javaslat mellé. Ha ez sikerül, akkor az EB-hez kerül a labda: a testületnek döntenie kell, hogy elfogadja a javaslatot - azaz kezdeményezi a 7. cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben - vagy sem. Mindkét esetben meg kell indokolnia a döntését.

A kezdeményezés neve egyébként "Ébredj, Európa" (Wake up Europe), és a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció népszerűsíti. A szervezetnek nincs magyar tagja és nem célja, hogy beavatkozzon a magyar belpolitikába. Mielőtt elkezdhetik az aláírásgyűjtést, hivatalosan is felveszik a kapcsolatot magyar partnerekkel. Azért indítják az akciót, mert "tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől."