A 2016 októberére vonatkozó tényadatok borús képet festenek az utolsó negyedévet illetően. A gazdasági teljesítmény további lassulására utal az egyidejű indikátor további süllyedése. Annak ellenére, hogy az ipar némiképp korrigált havi bázison, éves összevetésben 2,1 százalékkal esett a teljesítmény.

Az elmúlt hónapokban megfigyelt ingadozó teljesítmény mögött egy egyértelmű negatív trend húzódik meg. Mindez negatívan befolyásolja a LeadING indikátorok alakulását is. Az ipar új rendeléseinek állománya is esett éves összevetésben, bár a teljes állomány még mindig nagyobb, mint egy évvel korábban. Eközben a hazai és német bizalmi indikátorok vegyesen alakultak. Kellemetlen meglepetést okozott viszont a havi alapon egyaránt zsugorodó kiskereskedelmi és építőipari teljesítmény.

A fentieket figyelembe véve a hó/hó LeadING HUBE ismét negatív értéket vett fel. A magyar gazdaság rövid távú kilátása már 2016 júniusa óta romló trendet mutat. Úgy tűnik, hogy az ING Bank elemzőinek korábbi jóslata, miszerint a negyedik negyedévben visszafogott teljesítmény várható, egyre kézzelfoghatóbbá válik. Az éves bázisú GDP-növekedés 2 százaléknál is kisebb mértékű lehet az év utolsó három hónapjában.

A jó hír azonban, hogy távolabbra tekintve a mutatók felkapaszkodást jeleznek, vagyis az utolsó negyedév jelentheti a gödör alját, és 2017 erősebb teljesítmény hozhat.