Ilyenre egyszer volt korábban példa, akkor a páros és páratlan végződésű rendszámú járművek használói közül azok közlekedhettek legálisan, akik az adott naptári napnak megfelelő számmal rendelkeztek. Idő közben módosult a szabályozás, jelenleg a két legrosszabb kategóriába tartozó, fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott autókat tilos használni.


Főleg a cégautó üzemeltetők számára jelenthet gondot, hogy ha a szmogriadó előtti napon, de már a díjfizetési kötelezettség idején túl állították le nem újszerű járművüket, mit tegyenek a pénteki parkolási díjjal?

A Parking Kft. tájékoztatása szerint ezen járművekre a mai napon nem kell parkolójegyet váltani, ugyanis nem bizonyítható, hogy "önszántukból", vagy a jogkövető magatartásból adódó kötelezettségük miatt állnak az adott parkolóhelyen.

Azt is figyelembe kell venniük a céges autóval közlekedőknek, hogy a következő, munkanapnak minősülő szombaton a hétfői parkolási rendnek megfelelő díjfizetési kötelezettség áll fenn hacsak, a szmogriadó - ami ugyan visszavonásig került kihirdetésre - érvényben marad. Utóbbi esetben a fekete és piros "matricás" járművek mentesülnek, de a kék és zöld plakettesek számára egész napos díjfizetési kötelezetté gall fenn, ami a szabadságon levőket - és zónától függő - éberségüket teheti próbára.