Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli tájékoztatóját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipari termelés júniusi és első féléves alakulásáról. Az év első öt hónapjában 40,4 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése 37, az egyéb építményeké 46,3 százalékkal nőtt. Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően.

Kedden az ipari termelés júniusi, második becslését közli a KSH. Az első becslés szerint júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. Az első fél évben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakához képest.

Szerdán a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves előzetes adata jelenik meg. Az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a GDP a múlt év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, az ipar és az építőipar járult hozzá a növekedéshez. Az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékkal bővült a GDP volumene. A bruttó hazai termék 5,3 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,1 százalékponttal, az ipar 1,3, az építőipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadása 2,6 százalékpontot, a beruházások 4,2, a nettó export 1,3 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.