Az ellenőrök május 6. és 9. között végezték el a kiemelt turisztikai célpontokhoz érkező gyermekszállító autóbuszok célellenőrzését. A vizsgálat elsősorban a járművek műszaki állapotára és az üzemeltetéshez szükséges engedélyek meglétére irányult, időzítését az osztálykirándulások időszakának kezdete indokolta - írta közleményében az ITM.

Nyolc busznál hiányzott valamilyen dokumentum

A hat regionális osztály közúti ellenőrei összesen 48 autóbusz ellenőrzését végezték el Aggtelektől Szigetvárig, Kékestetőtől Ópusztaszerig, tömegeket vonzó turisztikai nevezetességek, látnivalók közelében. Összesen nyolc jármű esetében állapítottak meg további intézkedést igénylő, döntő részben a különféle engedélyekkel, igazolványokkal, dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságot.

A veronai magyar buszbalesetet követően 2018 januárjától szigorodtak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok, erről itt olvashat.

Két járművet kellett átvizsgálásra berendelni

A műszaki vizsgára berendelt két autóbusz egyikénél a vészkijáratokat jelölő felirat, több üvegtörő kalapács és a tűzoltó készülék hiányzott, a másiknál az eltérő ülésszám és az irányjelző búra hiánya jelentett gondot.

A központi régióban ellenőrzött 11 autóbusznál semmiféle hiányosság nem merült fel, további két régióban nem találtak műszaki jellegű problémát az ellenőrök. A kisebb hibák kijavítására minden esetben felhívták a járművezetők figyelmét - közölte az ITM.

Az ellenőrök megjelenésére a kiemelt turisztikai célpontok közelében a következő hónapokban, az idegenforgalmi főszezonban is számíthatnak az autóbuszos szolgáltatók.