Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közeledik a személyi jövedelemadó bevallásának május 22-i határideje, ennek apropóján bemutatjuk a magyar adórendszer egyik legbarátságosabb részét. Mégpedig azt, hogy akik valóban betegek - definíciószerűen "súlyos fogyatékosságuk" van - visszakaphatnak pénzt.

Kinek jár a kedvezmény?

Az úgynevezett személyi kedvezménnyel több százezer ember élhet: többek között a cukorbetegségben vagy laktóz-intoleranciában szenvedők jogosultak rá. Emellett számos szívbetegség, mozgásszervi rendellenesség, végtagbénulás is indok lehet a kedvezmény igénylésére. Súlyosan fogyatékosnak tekinti a jogszabály azokat is, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

A vonatkozó kormányrendelet több száz betegséget, rendellenességet, intoleranciát nevesít. Aki esetleg nem tudja pontosan, hogy jár-e neki ez a juttatás, annak érdemes az orvosától megkérdezni a betegség pontos nevét vagy az úgynevezett BNO-kódját, amely felvilágosítást ad erről. Ha pedig az adott BNO-kód szerepel a kormányrendeletben, akkor az illető jogosult a kedvezményre. A BNO-kód azért lényeges, mert például a cukorbetegségek közül nem mindegyikre lehet kérni a kedvezményt. Az 1-es típusú - inzulindependens - cukorbetegségek mindegyikére jár, de a 2-es típusú - nem inzulindependens - cukorbetegségnél csak azokra, amelyeknél szövődmény lépett fel.

Mekkora összeg jár?

Az érintetteknek járó összeg évről évre változik, az ugyanis a mindenkori minimálbér 5 százaléka. Az idén havi 6375 forint, tavaly pedig havonta 5550 forintot tett ki. A kedvezmény nincs jövedelmi korláthoz kötve, tehát az alacsonyabb és a magasabb jövedelműek egyaránt megkaphatják. Tehát mindenkinek jár, aki orvosi igazolással bizonyítja, hogy valóban beteg. Ráadásul visszamenőleg is igénybe vehetik azok, akik eddig nem tudtak róla, vagy elfelejtették jelezni a NAV-nak a betegségüket.

Mennyi adókedvezmény jár a betegeknek?
Kedvezmény összege/ hó (Ft)Kedvezmény összege/év fFt)
20113 90046 800
20124 65055 800
20134 90058 800
20145 07560 900
20155 25063 000
20165 55066 600
20176 37576 500
Forrás: NAV, Buksza

Az érintettek öt évre visszamenőleg is megkaphatják a kedvezményt, feltéve, hogy igazolják, hogy tényleg azóta betegek. Nekik már egész szép összeg néz ki, 2011-től számolva összesen több 100 ezer forintos összeget kaphatnak, ehhez jön az idén a minden hónapra járó további 6375 forint. A betegségről szóló orvosi igazolást vagy a határozatot nem kell a NAV-nak beadott bevalláshoz csatolni, csak megőrizni. Akinek pedig végleges a betegsége, illetve az állapota, és erről van igazolása, nem kell újat kérnie, kivéve, ha kettes típusú diabéteszes betegségben szenved.

Mikor? Meddig? Mi lesz a jogosulatlan igényekkel?

A személyi kedvezmény a betegség, rendellenesség vagy intolerancia (a fogyatékos állapot) kezdő napjának hónapjában igényelhető először. A betegség utolsó napját akkor kell jelezni, ha az állapot ideiglenesen áll fenn. Utóbbi esetben a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában kérhető a kedvezmény. Az igénylésben fel kell tüntetni, ha az állapot (betegség, rendellenesség vagy intolerancia) végleges.

A szabályok rendelkeznek a jogosulatlan igénylésről is. Ha valaki jogalap nélkül kérte a súlyos fogyatékosságra járó kedvezményt, és ennek eredményeként 10 ezer forintnál nagyobb befizetési különbözet adódik, akkor a különbözet 12 százalékát kell büntetésként kifizetni.

Azt, hogy pontosan mely betegségekre jár a kedvezmény, itt nézheti meg, itt pedig arról olvashat, hogy pontosan hogyan kell igazolni az adott betegséget, rendellenességet vagy intoleranciát, amelyekre jár az adókedvezmény. Az idei igénylőlapot pedig itt találja.