Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törvényen kívül helyezhetik Magyarországon a Heineken vörös csillagos logóját egy új törvényjavaslat alapján, amely 28 évvel a kommunista hatalom bukása után megtiltaná az "önkényuralmi jelképek" kereskedelmi felhasználását az országban - indítja budapesti beszámolóját a Financial Times (FT). A jogszabály-tervezet jogi és morális okokat hoz fel az intézkedés magyarázatául.

Illik Orbánhoz

Az elképzelés szerint az új rend megsértőit közel hétmillió dollárig terjedő pénzbírsággal vagy kétéves börtönnel büntethetnék. A javaslat, amelyet kormánypárt képviselők terjesztettek be a parlamentbe, az FT szerint illik Orbán Viktor miniszterelnök unortodox politikájához, amely előnyben részesíti a "gazdasági patriotizmust".

Ezzel a megállapítással a Reuters is egyetért, amely az FT-vel szinte szó szerint egyezően emlékezteti az olvasókat arra, hogy a magyar kormányfő irányításával számos olyan diszkriminatív szabályozási változtatást fogadtak el Magyarországon, amely a multinacionális cégeket sújtotta. Egyebek mellett olyan különadókat is bevezettek, amelyek a magyar magántulajdonosi szektor erősítését szolgálták.

Kiemelik azt is, hogy a Heineken Romániában pert nyert egy helyi vállalat ellen, amely a bíróság döntése szerint a Csíki Sör márkája forgalmazásával sérti a holland multi jogait. Ugyanakkor ez a termék népszerű az erdélyi magyarok körében. A döntés nyomán a Jobbik bojkottot hirdetett a Heineken ellen.

Megmondta

Mindkét hírforrás idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki arról beszélt, hogy a tilalom - ha bevezetik - érinteni fogja az összes olyan vállalatot, amelynek termékein Magyarországon önkényuralmi jelképnek minősülő jelzések vannak. Kovács ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy a törvényjavaslat beterjesztésének van-e köze az erdélyi pereskedéshez.

Ugyancsak mindkét hírforrás emlékeztetett arra, hogy a Heineken logója több száz éves múltra tekint vissza és a sör összetevőit szimbolizálja. A második világháború után a vörös csillagot piros szegélyes fehérre cserélték, majd 1991-ben visszatértek az eredeti márkajelzéshez.

Sokba lesz

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, az minden bizonnyal több milliárd dolláros perhez vezet Budapest és a holland sörgyártó között - mondták megfigyelők az FT-nek. A magyar hatóságok 2011-ben nyertek egy hasonló márkajelzés-védelmi ügyben, ám abban egy olyan céggel álltak szemben, amely éppen be akarta jegyeztetni vörös csillagot tartalmazó logóját.

A szellemi tulajdonnal foglalkozó jogászok szerint lehetőség van a kereskedelmi jelzések érvénytelenítésére a helyi jogszabályok vagy morális megfontolások alapján, ám az ezzel kapcsolatos kéréseknek jól megalapozottnak és ésszerűeknek kell lenniük. A javak szabad áramlásával kapcsolatos EU-s alapelv szintén korlátozható, de ez nem érintheti a tagállamok közti kereskedelmet.