A Magyar Közlönyben megjelent határozat a 2014-2020 közötti programozási időszakban az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP), az Európai Hálózatfejlesztési Eszközből (CEF), továbbá a hazai költségvetési forrásból 2022-ig megvalósítandó közút-fejlesztési projektek listáját tartalmazza.

Mi épül itt a következő években?

Az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések között szerepel a 8. számú főút Várpalotát elkerülő szakaszának két üteme, továbbá a Székesfehérvár-Feketehegy elkerülő szakasza is.

Az M8 autóút Körmend és Rábafüzes (az országhatár) közötti szakasza 2×1 sávosan épül meg.

Elkészül az M2-es gyorsforgalmi út Budapest és Vác között. Az M1-es autópálya Hegyeshalomnál lévő országhatár átkelési szakaszát akadálymentesíteni fogják.

Szerepel a listán az M0-ás autóút északi szektorának (a 11-es és a 10-es számú főutak közötti szakaszának) továbbá az M0-ás nyugati szektorának (a 10. számú főút és az M1-es autópálya közötti szakaszának) az előkészítése.

Jobb megközelítést kap Salgótarján, Eger és Kaposvár is.

Kibővítik az M70-est Letenye és Tornyiszentmiklós (az országhatár) között, valamint az M15-öst az M1-es autópálya és Rajka (szintén az országhatár) között.

A magyar költségvetési forrásból megvalósuló beruházások között szerepel - egyebek mellett - Sopron megközelítése az M85-ős autóúttal, Békéscsaba megközelítése az M44-esen, továbbá Szolnok megközelítése az M4-es gyorsforgalmi úttal az M0-ás körgyűrűtől. Zalaegerszeg megközelítése úgy javul, hogy a 76-os számú főút Keszthelytől a megyeszékhelyig gyorsút lesz.

Más fejlesztéseket visszavonhatnak

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost, hogy - a nemzetgazdasági miniszterrel egyeztetve - negyedévente készítsen részletes jelentést a projektek tervezett műszaki tartalmáról, ütemezéséről, a megvalósításukhoz szükséges költségek forrásszerkezetéről, továbbá a projektek előrehaladásáról.

Továbbá felhívja a kormány a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a fejlesztési minisztert és a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost, hogy vizsgálja felül a mostani határozat közzétételét megelőzően hozott közút-fejlesztésre vonatkozó döntéseket és szükség esetén intézkedjen azok módosításáról, visszavonásáról.