Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényi szabályozás szerint a 2017. novemberi nyugdíjprémium maximum összege 12 ezer forint lesz, legfeljebb ennyit kaphat egy nyugdíjas - derül ki a Magyar Idők birtokába került dokumentumból.

Az átlagos, 112 305 forintos saját jogú nyugdíj esetében a 12 ezer forintos nyugdíjprémium, valamint az egyösszegű, 10 785 forintos emelés összesen 22 785 forintot pluszt jelent novemberben. Ha a nyugdíjas kapja a 34 770 forintos átlagos özvegyinyugdíj-kiegészítést is, akkor az egyösszegű emelése 14 125 forint, míg a nyugdíjprémiuma 12 ezer forint, azaz 26 125 forinttal többre számíthat a jövő hónapban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy a törvényben meghatározott nyugdíjkorrekció mellett nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. Novák Katalin, az Emmi államtitkára pedig vasárnap újságírók előtt azt mondta: ha az infláció meghaladja a tervezett mértéket, akkor ki kell egészíteni a nyugdíjakat, és ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek.

A novemberi nyugdíjat, az egyösszegű emelést és a nyugdíjprémiumot november 10-én utalják a bankszámlákra és a postára, amely november 15-től kezdi el a kézbesítést. Nyugdíjprémiumot idén fizetnek először. Fedezetére ebben az évben 24 milliárd, jövőre pedig 32 milliárd forintot biztosít a költségvetés.

Így számolják ki a prémiumot

A törvény szerint, ha a bruttó hazai termék növekedésének várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás egyenlegcélja várhatóan teljesül, novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugdíjra jogosultaknak. A nyugdíj-­prémium összege a következő két szám szorzata:

a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése mértékének 3,5-del, de legfeljebb 4,0-del csökkentett összege; b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint. (Lapunk korábban szintén 20 ezer forintos maximummal számolt, de úgy tűnik a kormány a háttérben felülírta a szabályt, így lehet csak 12 ezer forint a bónusz.)