Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi-konszenzus várakozásának megfelelően, hétfői kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a 6 százalékos irányadó rátán. A részleteket, a döntés hátterét a délután három órakor kezdődő tájákoztatón ismerteti Simor András jegybankelnök.

A jegybank a márciusban publikált inflációs jelentésében jelezte: a jelenlegi kamatkondíciók mellett 2012 végére elérhető a három százalékos inflációs célszint - ez a legfőbb érv a tartás mellett. Ugyan a márciusi inflációs adat a 4,2 százalékos várakozás helyett 4,5 százalék lett és a maginfláció 2 százalék fölé gyorsult, ám ez feltehetően mégsem adott okot a szigorításra. Egyetlen hónap inflációs adatára még nem "ugrik" az MNB, ehhez arra lenne szükség, hogy az infláció pályája tartósan megemelkedjen, ráadásul a márciusi kamatdöntés óta komolyan erősödött a forint is.

Ám az korántsem zárható ki, hogy némileg megváltozik a jegybanki kommunikció a jövőbeni kilátásokat illetően. A közlemények végén az MNB általában hangsúlyozza, hogy az inflációs kilátások rosszabbodása esetén kamatemelésre kerülhet sor, illetve a körülmények javulása esetén vágásra is mutatkozhat esély. A múlt havi inflációs jelentés nagyjából egyenlő esélyt adott ennek a két alternatív szcenáriónak - de a márciusi inflációs adat miatt elképzelhető, hogy az utóbbira vonatkozó mondat kikerül a közleményből.