Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt - bár több lesz a napsütés - hideg időre kell készülni, a leghidegebb órákban helyenként mínusz 15 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra kilenc megyére és Budapestre adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést hófúvás miatt. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a főváros területén szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat szombat reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a kisebb hóátfúvások délelőtt a Dunántúl nyugati felén, majd délutánra várhatóan országszerte megszűnnek.

Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen időnkénti havazás még kialakulhat, de ennek során nagyjából maximum 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton az eleinte borult területeken is felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország nagy részén több-kevesebb napsütés várható, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A hőmérséklet kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű. A szél viszont a keleti területek kivételével többfelé megerősödhet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul - írta a meteorológiai szolgálat.

Kezd helyreállni a közlekedés

Az ország nagy részén javul a helyzet és az utak állapota; bár egyes szakaszok még le vannak zárva és járhatatlanok a hófúvások miatt, így több település még mindig megközelíthetetlen, a közúti közlekedés kezd helyreállni. Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben a Mávinform szerint, egy-két kivételtől eltekintve.

Az illetékes rendőr főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról. A közlemény szerint az illetékes rendőr-főkapitányságok a gépjárműveket visszatérően ellenőrzik.

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél. A rendőrség szombat délelőtti tájékoztatása szerint Hegyeshalomtól Budapestig járható az M1-es autópálya főváros felé vezető oldala. A sajtószolgálat közölte: megszűnt a lezárás a 109-es kilométernél, Győr után. A forgalom két sávon haladhat, a rendőrség óvatos közlekedésre kér mindenkit.

Hibaelhárítási nagyüzem az áramszolgáltatóknál

Helikoptert is bevetett az E.On Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 ezer fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás - közölte a cég szóvivője az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen. Az E.On Zrt. szóvivője a hibaelhárítással kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni: Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, összesen 5250 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a cég szakembereinek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, s azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkálatot végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert - tette hozzá Egyházi Nikoletta. Elmondta még, hogy a cég szakemberei és alvállalkozói közül sokan közel negyven órája vannak talpon, és csak rövid pihenőt tartanak, hogy minél hamarabb elhárítsák a nagy kiterjedésű üzemzavart. Az előre jelzett rossz időjárásra - folytatta - egyébként készült az E.On Zrt., 400 dolgozót, valamint 100 alvállalkozót mozgósítottak a várható feladatok ellátására.

A szombatra virradó éjszaka folyamán mintegy tízezer fogyasztónál állította helyre az áramszolgáltatást az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az oszlopkidőlések és a vezetékszakadások miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén. A katasztrófavédelem által biztosított speciális munkagép használatával a legkritikusabb területeken is meg lehet kezdeni a középfeszültségű hálózat újjáépítését - közölte az ÉMÁSZ, hozzátéve: több mint száz ember dolgozik azon, hogy a térségben szombaton mindenhol helyreálljon a szolgáltatás.