A jelenlegi előírás szerint a végleges útépítési engedély három évig hatályos. Nem szűnik meg az építési engedély időbeli hatálya, ha az építést három éven belül megkezdték és az építési tevékenységet folyamatosan végzik. Az új szabály pedig így szól: a jogerős építési engedély öt évig hatályos marad. Nem szűnik meg a hivatalos irat időbeli hatálya, ha a munkát öt éven belül megkezdték és az építési tevékenységet folyamatosan végzik - derül ki a tervezetből.

Eddig a három év lejárta után legfeljebb két alkalommal 2-2 évre lehetett hosszabbítani az építési engedély hatályát. A jövőben ez kétszer 3-3 évre módosul, feltéve, hogy a dokumentum megadásának időpontjában hatályos jogszabályok vagy körülmények nem változtak meg, vagy a változás az időbeli hatály meghosszabbítását érdemben nem befolyásolja.

Változatlan maradhat az a szabály, hogy az építésügyi hatóság rövidebb - de legalább egy éves - időbeli hatályt állapíthat meg, ha a közlekedés biztonsága, a környezetvédelmi engedély, továbbá a szakhatóságok előírásai azt indokolják. A jogszabályt egyelőre nyilvános véleményezésre bocsátotta az azt kidolgozó Nemzetfejlesztési Minisztérium.

A változás egybevág a kormány bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos terveivel. Lázár János kancelláriaminiszter már több építésügyi jogszabály változtatását jelentette be ennek jegyében.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.