Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hetedik hónap végén a szövetség tagjai összesen 6292 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A szövetség közölte, hogy a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője 15 milliárd forintos pluszt mutat az elmúlt hónapban. Az egyes kategóriák közül a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 36 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona még éppen 1000 milliárd forint felett van, az ingatlanalapok pedig már 1300 milliárd felett járnak.

A pénzpiaci alapok vagyona nőtt a hónap során, 15,7 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők. A hozamok a vagyon további növekedéséhez nem tettek hozzá, de a hónap végére így is 2,3 százalékkal 630 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona.

A kötvényalapokból ezúttal 30 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők, így 2,5 százalékkal csökkent a vagyon, 1002 milliárd forintra.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tőke, így összességében 3,8 milliárd lett a tőkekiáramlás. A vagyon nagysága végül csak 0,3 százalékkal csökkent, 1051 milliárd forintra.

A részvényalapokból 1,6 milliárdnyi tőke távozott, azonban a hozamok kedvezően alakultak, így az alapok vagyona 0,2 százalékkal nőtt, 393 milliárd forintra.

A tőkevédett alapok vagyona közel három év után növekedni tudott júliusban, igaz mindössze 0,1 százalékkal, 137 milliárd forintra.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 6,3 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon nagysága 1,2 százalékkal csökkent, 1054 milliárd forintra.

A származtatott alapoknál a visszaváltások 4,3 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket. Bár a hozamok pozitívak voltak a hónapban, a vagyonváltozás irányát nem sikerült megváltoztatni, így a csökkenés mértéke 1,5 százalék lett, a vagyon 211 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokba júliusban 36 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami az idei második legmagasabb érték. (A legmagasabb az előző hónapban volt.) A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 2,9 százalékkal nőtt a kategória vagyona, 1304 milliárd forintra.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest nagyobb, 3 milliárd forint tőkekiáramlás történt. Bár a hozamok pozitívan alakultak, a kategória vagyona ezzel együtt is 3,5 százalékkal csökkent, 50,6 milliárd forintra.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban főleg az ingatlanalapoknak köszönhetően tőkebeáramlás volt, a hozamok is pozitívan alakultak, így a vagyon 4,1 százalékkal 309 milliárd forintra nőtt.

A BAMOSZ a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen több mint 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6300 milliárd forintot befektetési alapokban.