Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,4 pont) és az elmúlt három év átlagánál (52,2 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége emelkedett júniushoz képest, a változások mértéke az esetek felében meghaladta az öt százalékpontot.

A júliusi adatok alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem 2016 második legerősebbike ás immár hetedik hónapja jelez egyfolytában bővülést az index (mivel 50 pont felett jár). A július index 3 százalékponttal magasabb a júniusi 50,9 pontos értéknél.

A fontosabb részindexek közül a termelési mennyiségé emelkedett júniushoz képest, 50 pont felett jár immár hetedik hónapja.

Az új rendeléseké erősebben növekedett. A mostani érték az ötödik legmagasabb júliusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, és 50 pont alá kerülve a tizedik legalacsonyabb júliusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és 50 pont fölé került.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legkisebb júliusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júniushoz képest, és továbbra is 50 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már hetedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke is nőtt, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenkét hónapja tart.

E hónapban arany, élőállatok és lemez kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fűrészáru és speciális anyagok (textil) esetében. Jelentősebb árcsökkenésről ammónium-szulfát, DAP és kálisó kapcsán számoltak be a válaszadóink.