Lapunk korábban azt írta, hogy a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás, ez azonban hibás jogértelmezés. A tévedésért elnézést kérünk.

Az igazság az, hogy a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket - írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet* változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.