Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kutatóintézetek nélkül működik az MTA

Augusztus elsejével választják le a kutatóintézeteket az akadémiáról és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezik. Az 13 fős irányító testületbe az MTA és az ITM is delegál tagokat (hatot-hatot), a tagokat a miniszterelnök nevezi ki. A törvény alapján a kutatóintézeti hálózat működtetését szolgáló, az MTA tulajdonában és ezen kutatóhelyek használatában lévő vagyonelemeknek ingyenes használatba bocsátását az akadémia biztosítja. A hivatalos indoklás szerint a változtatások célja a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, a kutatási hálózat a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet kap, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá - fogalmazott Palkovics László innovációs miniszter a javaslat országgyűlési vitáján. Az MTA viszont úgy fogalmazott, hogy a tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Változik a médiatörvény

Csütörtöktől újra változik a médiatörvény: bár a főbb módosításokra uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt volt szükség, néhány magyar szabály is más lesz. Többek közt a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók (RTL Klub, TV2, M1) esti híradóinak hossza augusztus 1-től maximum 45 perc hosszúak lehetnek. Az új szabályozás több teret ad a bulvártartalmaknak is. Jön a pornó liberalizációja, miközben változnak a műsorkvóták is. Továbbá a Médiatanács elnöke és tagjai, valamint az NMHH vezetői illetménye is emelkedik, így például Karas Monika NMHH-elnök fizetése havi 1,3 millió forintról négymillió forintra ugrik.

Még több automatát kötnek be a NAV-hoz

Fontos határidő jár le az automatások számára: július 31-éig szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) az üzemeltetők az adóhivatalnak azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amelyért helyben fizetnek a vásárlók, működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre. Bejelenteni nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell, a kötelezettség vonatkozik a szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden berendezés üzemeltetésére - ilyen például a parkolóautomata, a személyzet nélküli autómosó berendezés, a "százforintos" játékkiadó gép, és a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automata. Az eredeti határidő június 30-a volt, az adóhivatal további egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. Augusztustól pedig a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat.

Erre is pályázhatnak a kkv-k

Elindul a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt NFA-pályázat újabb köre. A cégek munkahelyteremtésre kaphatnak vissza nem térítendő támogatást. A támogatás összege munkahelyenként 1,7 millió forint, de kiegészítő összegekre is lehet pályázni.

Új szabályok jönnek az állattenyésztésben

Augusztus elsején léphet hatályba az állattenyésztést szabályozó új kerettörvény, amely az 1993. évi állattenyésztési törvényt váltja fel. A jogszabály főleg keretszabályokat tartalmaz, és egyben felhatalmazza a kormányt és az agrárminisztert, hogy rendeletekben alkossák meg a részleteket.

Még könnyebb lesz diákhitelt felvenni

A kormány döntése nyomán bevezetik október 1-től a nyelvtanulási hitelt, amely 500 ezer forintig vehető igénybe. Induló kamata megegyezik a Diákhitel1-ével, de akkor éri meg igazán, ha a tanulás végén a diák sikeres nyelvvizsgát tesz, hiszen a nyelvvizsga megszerzése után 0 százalékossá válik. Augusztus 1-jét követően pedig az ügyfélkapun keresztül személyes megjelenés nélkül is igényelhetők már a hallgatói hitelek.  Az évi 1,99 százalékos kamatú Diákhitel 1 keretében havi maximum hetvenezer forintot lehet igényelni, egy félévben legfeljebb öt hónapra. A képzési díjakra felvehető Diákhitel 2 kamatmentes, ezzel az önköltséges képzésben résztvevő hallgatók húsz százaléka él.

Gyűlölet-bűncselekmény protokollt vezet be a rendőrség

Augusztus első napjától hatályos az ORFK utasítása a gyűlölet-bűncselekmények kezelésével összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtásáról. Eszerint minden rendőrkapitányságon mentort kell kijelölni a gyűlölet-bűncselekmények felismerése érdekében. A rendőrkapitányoknak pedig gondoskodniuk kell arról, hogy év végéig a közrendvédelmi és bűnügyi állomány oktatást kapjon az előítélet-indikátorok listája használatáról, valamint a gyűlölet-bűncselekmények jellemzőiről.

Tarlós megígérte, még nem jött össze

Tarlós István főpolgármester még áprilisban azt ígérte, hogy augusztus 1-jétől éjszakai repülési tilalom lesz a ferihegyi repülőtéren. Csakhogy azonban a szükséges jogszabályok és az üzemelési eljárások módosítása folyamatban van. Ha életbe lép a korlátozás, akkor nulla és öt óra között a főváros felett nem lehet repülési manővert elvégezni (azaz fel- vagy leszállni), ugyanakkor a reptér megközelítése délkeleti irányból továbbra is biztosított lesz.

Új vezér kerül a magyar BMW élére

Augusztus elsejétől Maciej Galant tölti be a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét. Elődje, Massimiliano Di Silvestre Olaszországban folytatja karrierjét, Milánóban, a BMW Group Olaszország elnökeként dolgozik tovább. Galant az utóbbi három évben a BMW Group Szlovénia ügyvezető igazgatójaként dolgozott. A szakember 2006-ban csatlakozott a BMW Grouphoz, ahol tíz éven át a BMW Group Lengyelország értékesítési igazgatójaként alapozta meg vállalaton belüli karrierjét.

Kezdődik a Deutsche Bank nagy átszabása

A következő három évben 7,4 milliárd eurót felemésztő szerkezetátalakítást hajt végre a Deutsche Bank, és ennek keretében munkavállalói mintegy ötödét, 18 ezer embert bocsát el.  A legnagyobb német kereskedelmi bank megpróbálja áramvonalasítani tevékenységét és újra stabilan nyereségessé tenni működését. A radikális átalakítások részeként a felügyelőbizottság jóváhagyta az augusztus elsejétől működő új vezetési struktúrát, amely nagyobb rugalmasságot biztosít, felgyorsítja a döntéshozatali folyamatokat és bátorítja a vállalkozói szellem kibontakozását a bankok belül.