Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő megítélése szerint a magyar gazdaság a belső kereslet élénkítését célzó kormányzati intézkedésekre reagál. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a következő három évben, éves átlagban 2,3 százalék körüli ütemben növekszik.

A Moody's szerint a Magyarországra stabil kilátással érvényben tartott "Ba1" szintű államadós-besorolás - amely egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategóriától - a még mindig viszonylag magas államadósság és finanszírozási igény mellett a magyar gazdaság sokrétűségét, viszonylagos ellenállóképességét, valamint a kordában tartott államháztartási deficitet is tükrözi.

A nemzetközi hitelminősítő 29 oldalas éves elemzése szerint a magyar gazdaság reagál a hazai kereslet élénkítését célzó kormányzati gazdaságpolitikai intézkedésekre. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a következő három évben, éves átlagban 2,3 százalék körüli ütemben növekszik.

A Moody's szerint a Magyarországra stabil kilátással érvényben tartott "Ba1" szintű államadós-besorolás - amely egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategóriától - a még mindig viszonylag magas államadósság és a gazdaság jelentős finanszírozási igénye mellett a magyar gazdaság sokrétűségét, viszonylagos ellenállóképességét, valamint a kordában tartott államháztartási deficitet is tükrözi.

A hitelminősítő közölte: a nagyobb gazdaságpolitikai stabilitás által alátámasztott tartós gazdasági növekedésre utaló jelek, illetve az államadósság csökkenését mutató "erőteljes bizonyítékok" esetén megfontolja a magyar államkötvény-kötelezettségek osztályzatának javítását.

A Moody's szerint ugyanakkor lefelé ható nyomást gyakorolna a magyar besorolásra, ha bármilyen mértékben gyengülne a gazdaságpolitikai döntéshozók elkötelezettsége a 3 százalék alatti államháztartási hiány mellett, vagy ha olyan szakpolitikai intézkedések születnek, amelyek rontják a növekedési kilátásokat.

A Moody's londoni elemzőinek becslése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idén 75 százalék lesz, és jövőre 73 százalékra csökken. Jóllehet ez meghaladja a Magyarországéhoz hasonló szuverén besorolású gazdaságok zömének államadósság-mutatóját, a magyar adósságráta már csökken, és a kormány elkötelezte magát a 3 százalék alatti államháztartási deficit mellett - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A Moody's kimutatása szerint a cég listáján "Ba1"-es szuverén besorolással nyilvántartott többi gazdaság államadósság-rátájának mediánszintje 52 százalék, vagyis kisebb a magyar rátánál. A magyar közfinanszírozási rendszer adósságelviselő kapacitása azonban - amelyet a Moody's módszertani definíciója szerint a bevételarányos kamatkötelezettség határoz meg - már javul: 2014 végén 8,6 százalék volt a 2009-2013-as időszakban mért 9,6 százalékos átlag helyett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhe monetáris politikája hozzájárult ahhoz, hogy az igen alacsony infláció ellenére jól rögzítettek maradtak az inflációs várakozások. Az a tény, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelenleg meghaladja a hosszú távú potenciált, arra vall, hogy a gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés a vártnál gyorsabban zárul, és ez elvileg növelheti az alapszintű inflációs nyomást. A nyersanyagok - elsősorban az energiahordozók - negatív ársokkja miatt azonban nem bizonyos ennek az inflációs nyomásnak a megjelenése a magyar gazdaságban - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő az idén 2,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,6 százalék után.
A cég kiemelte, hogy a jelenlegi növekedési időszakot nehéz gazdasági kondíciókkal jellemzett hét év előzte meg 2007 és 2013 között, és ebben az időszakban a magyar gazdaság teljesítménye átlagosan 0,4 százalékkal csökkent.