A Portfolio.hu birtokába került, Matolcsy György által is jóváhagyott NGM-es előterjesztés alapján nemcsak új, de használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás (félszocpol). A szocpolt és a félszocpolt kettő vagy több mellett már egy gyermek után, sőt 60 négyzetméternél kisebb lakásra is igényelhetnék a családok. Talán ennél is fontosabb, hogy a támogatási összegeket a mostaninak a duplájára, esetenként még nagyobb mértékben emelnék. Ismeretes: a kamattámogatási programon már januárban lazított a kormány, miután az új kamattámogatási rendszer elindítása egyelőre szerény eredményeket hozott.

A Portfolio.hu cikke szerint emelnék a lakásépítési támogatás mértékét úgy, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a 3 millió forintot is. Az előterjesztés szerint a jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás, és lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne.

Ezenkívül használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének a fele. Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50 százaléka erejéig.

A Portfolio.hu szerint az idén februárban 26-án elkészült, és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által is jóváhagyott előterjesztést a kormány egyelőre nem tárgyalta meg - legalábbis ez szerepel a dokumentumban -, de a dokumentumban szereplő április 1-jei időpont arról árulkodik, viszonylag gyorsan életbe léptetnék a szükséges, több rendeletet is érintő jogszabálymódosításokat.

A Portfolio.hu emellett megjegyzi: költségvetési hatásokkal nem számol az előterjesztés. Az NGM korábbi tájékoztatása szerint tavaly 12,6 milliárd forintnyi pénzt terveztek szocpol céljára folyósítani, ami eltörpült a korábbi lakáshitel-kamattámogatási programok miatt is meglévő 78,6 milliárd forintos kamattámogatási összegtől és a 32,8 milliárd forintos lakástakarékpénztári támogatástól. A szocpol bővítése ösztönözheti a lakáspiacot és a lakáshitelek piacát is, amely jelenleg több mint egy évtizedes mélypontján tartózkodik.

Az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium annyit közölt: kormánydöntést megelőzően a cikkre nem kíván reagálni.