Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután az összes jogorvoslat lezárult, és a köztársasági elnök kitűzte az országos népszavazás napját, az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét".

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. Mindkét fajta szavazólapon a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű. Ennek oka, hogy a külképviseleteken szavazók voksait és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A levélben szavazás szavazólapján továbbá - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.

A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, a szavazás napja (október 2.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy érvényesen szavazni csak egy válaszra lehet.

A szavazólapon szerepel a népszavazásra feltett kérdés is, amely úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?", alatta pedig az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika. A szavazólapon található egy figyelmeztetés is arról, hogy a válaszra szavazni a válasz alatti körben elhelyezett, egymást metsző két vonallal lehet.

A szavazólap A5 méretű.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen - ötnapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.