Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn a legfrissebb, 2016 október-decemberi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A múlt év szeptember-novemberi három hónapjában a foglalkoztatottak száma 142 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérte a 4 millió 414 ezret. A munkanélküliek száma 2016. szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest 76 ezerrel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékosra csökkent.

Kedden a decemberi és a 2016. évi ipari termelői árak alakulását publikálja a KSH. Tavaly novemberben is csökkentek az ipari termelői árak: a belföldi értékesítési árak 0,4 és az exportárak 0,5 százalékos csökkenésének eredőjeként novemberben 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban.

Szerdán a januári beszerzésimenedzser-indexet közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Tavaly decemberben 4,1 százalékponttal 52,2 százalékra esett vissza a beszerzésimenedzser-index, amivel visszatért a hosszú távú - 1995 óta mért - átlaghoz és árnyalatnyival meghaladja a legutóbbi három év 52,1 százalékos átlagát.

Csütörtökön a külkereskedelmi termékforgalom 2016 novemberi részletes adatait közli a KSH. A hónap elején kiadott első becslés szerint tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az export euróban számított értéke, az import pedig 4,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 130 millióval több, 908 millió euró volt. Az év első 11 hónapjában 9,452 milliárd euró volt a kereskedelmi aktívum, 1,495 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában volt, és jóval meghaladta a 2015 egész évi 8,595 milliárd eurót.

Pénteken a tavaly decemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó első statisztika jelenik meg. A részletes adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az előző év azonos időszakit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Tavaly január-novemberben a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.