Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adat picit alacsonyabb lett az előzetesen vártnál. Kedvező, hogy a harmadik negyedévben már gyorsulni tudott a magyar gazdaság, ugyanakkor régiós összehasonlításban nem számít kiemelkedőnek az adat, sőt a régiós növekedési statisztikák összességében inkább azt sugallják, hogy a többi ország jobban tud profitálni általános európai fellendülésből - kommentálta a KSH friss adatait Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. A harmadik negyedévben ugyanis a román gazdaság éves növekedési üteme 8,8 százalékra ugrott, a cseh gazdaság 5 százalékkal, a lengyel 4,7 százalékkal erősödött. Egyedül Szlovákiában maradt kissé a várt alatt a növekedés (3,3 százalék).

Az elemző az év egészében 3,7 százalékos bővülésre számít, jövőre pedig 3,4 százalék lehet a növekedés tempója. Továbbra is meghatározó tényezőnek számít a rendelkezésre álló EU-s források felhasználásának időbeli lefutása, a reálbér-növekedés mértéke és annak a fogyasztói keresletre gyakorolt hatása, illetve a most látott európai konjunktúra tartóssága.

A felhasználási oldal legnagyobb hozzájárulója a fogyasztás lehetett, látva a kiskereskedelem, valamint a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét. Szintén meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás, amelyre az építőipar szárnyalása utal. Az iparra vonatkozóan a KSH a mostani jelentésében nem közölt információt, így vélhetően szerepe a GDP növekedésben elhanyagolható lehetett a negyedévben - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Várakozása szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérve akár a 4 százalék feletti mértéket, amellyel 2017 egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság. A hajtóerő továbbra is a fogyasztás és a beruházás, azaz a belső felhasználás maradhat.

Idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Várakozása szerint jövőre 3,5 százalékos GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható. Jelenleg a 2 százalék körüli potenciális növekedési szint felett bővül a gazdaság, de ahhoz, hogy hosszú távon 3 százalék körül legyen a növekedés minőségi javulásra van szükség a beruházásoknál, emellett fokozni kell hozzáadott értéket is.

Az utolsó negyedévben határozott gyorsulás jöhet, a fogyasztás további élénkülése, a továbbra is erős beruházások, a lakásátadások elindulása és az egyre kedvezőbb európai konjunktúra miatt, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Jövőre pedig 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme a továbbra is erős fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám felfutása, az EU-források, és azok nélküli állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások (Audi, Mercedes), új feldolgozóipari beruházások (a Mercedes jövőre újabb gyár építését indítja el 1 milliárd euró értékben) miatt.

A részstatisztikák alapján ennél is jobb eredményre lehetett számítani, hiszen a bérek emelkedése vagy a rekord áfabevételek sokkal dinamikusabb gazdasági életet mutatnak, ezért a végleges adatok várhatóan 3,6 százaléknál gyorsabb GDP-bővülést mutatnak majd - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.  A tárcavezető szerint tovább kell dolgozni a versenyképesség erősítésén, a gazdaság digitalizációján, folytatni kell a szakképzés átalakítását, valamint továbbra is ösztönözni szeretnénk a közfoglalkoztatottak visszavezetését a nyílt munkaerőpiacra. Az NGM várakozása szerint az utolsó negyedévben a növekedés tovább gyorsul majd, így a kiskerforgalom és a fogyasztás növekedése erős maradhat, de a beruházások jelentős hányada is jellemzően az év végén valósul meg.