Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt még az idén újabb száz milliárd forintos kiadáscsökkentés/bevételnövelésre lesz szükség a hiánycél tartásához. Mivel az adóemelések átfutásához az elfogadás után még 45 napra lenne szükség - így inkább a kiadási oldalon várhatóak kellemetlen meglepetések.

Az első hét hónapban pénzforgalmi hiány már elérte a 1494 milliárd forintot - ami a módosított hiánycél 126 százaléka. A költségvetésbe még nem folyt be a magánpénztárak államosításból várt 530 milliárd forint - ez a pénz ősz folymán csökkenti a kimutatott hiány. Ugyanakkor a magánpénztári vagyonból további 2000 milliárd forint került az államhoz - amely ha a pénzforgalmi hiányt elszámolási sajátosságok miatt nem is csökkenti, az uniós elszámolásban fontos 2,9 százalékos hiánycélt plusz két százalékba fordítja.

Ennek fényében meglepő, hogy Orbán a hiánycél tartása érdekében további megszorításokat fontolgat az idén - még akkor is, ha a MÁV és a BKV tervbe vett konszolidációja, valamit a ppp-programok 200 milliárd forint értékben tervezett kivásárlása csökkenti a két százalékos GDP arányos többletet.

A száz milliárdos megszorítás inkább a jövő évet mentené

"Az idei eredményszemléletű pozíció szufficitben várható, tehát a 3 százalék alatti hiánycél tartásához valóban semmilyen intézkedésre nem lenne szükség. A kormány célja ugyanakkor az, hogy a 2011 évi egyszeri tételektől függetlenül is kordában tartsa a költségvetési folyamatokat"  - közölte Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a tárca online tájékoztatóján a Napi kérdésre.

Banai kérdésünkre azt is elmondta, hogy a kormány korlátozott maradvány felszabadítási döntését az államháztartási helyzet ismeretében hozta meg - így nem várható a mintegy 40 milliárdos döntés visszavonása. A kabinet amúgy is csak szeptember elején tárgyalja meg azon javaslatokat, amelyek a Orbán Viktor szerdán ismertetett, s céljuk a hiánycél tartása - tette hozzá az államtitkár.

Július a Mol-pakettről szólt

Hosszú évek óta a legrosszabb júliust produkálta az államháztartás, hisz a hetedik hónap rendre többletet produkál. A Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját most fizette ki az állam, így júliusban 459,9 milliárd forinttal nőtt a hiány, ezzel érte el a 1494,5 milliárd forintot. A Mol pakett 498,3 milliárd forintba került, ám az állami vagyonra további milliárdokat fordítottak: a Malév 4,5 milliárdnyi tőkét kapott, és 12,3 milliárd forintot fizettek ki környezetvédelmi projektekre.

A nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a deficit szeptemberben 1479,7 milliárd forint lesz - vagyis az előttünk álló másfél hónapban stagnál, majd az utolsó negyedévben csökken vissza 1184,2 milliárdra, ami a módosított hiánycél. A december hónapra rendre szuficites, de az utolsó negyedben várható a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 528,8 milliárdos befizetése a nyugdíjpénztári vagyonból.

A bevételek siralmasan alakulnak - majd minden soron elmaradás van a tavalyiakhoz mérten: júliusban hónapban a központi költségvetésnek -12,3 milliárd forint negatív bevétele származott a társasági adóból, amely a 28,8 milliárd forintos bruttó befizetés és a 41,1 milliárd forintnyi kiutalás különbsége.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból a tárgyhónapban 36,3 milliárd forint bevétel keletkezett. Az adózók 4,2 milliárd forinttal, 10, százalékkal kevesebb egyszerűsített vállalkozói adót fizettek, mint egy évvel előbb.

Júliusban általános forgalmi adóból - az egy évvel korábbitól 20,9 milliárd forinttal kisebb - 253,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek.

Jövedéki adóból a július hónapban realizált bevétel 72,1 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel előbbi bevételtől 1,1 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal kisebb.

A regisztrációs adóból július hónapban mintegy 3 milliárd forint bevétel teljesült, amely 112,5 százaléka az egy évvel előbbi összegnek.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele júliusban 127,2 milliárd forint volt, amely a 130,1 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,9 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 36,9 milliárd forinttal, 22,5 százalékkal kevesebb a 2010. év júliusi bevételnél. A helyzetet a bankadó menti, ugyanis ebből 8 milliárd bevétele származott a büdzsének a tavalyi nulla forinttal szemben, nem beszélve arról 64,2 milliárdról amely a különadókból folyt be.