A Jófogás december eleji online felmérésben csaknem tízezren vettek részt, a tavalyi eredményekhez képest pedig egy fontos, pozitív változásra is fény derült: 2018-hoz képest 13 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik fenntarthatósági és hulladékcsökkentési megfontolásból idén már nem tervezik egyszer használatos papírba vagy műanyagba becsomagolni a karácsonyra szánt ajándékokat.

A csomagolóanyagok a felmérés szerint elsősorban a szelektív hulladékgyűjtőkben landolnak (55 százalék), vagy azokat a legközelebbi ünnepi alkalommal újra felhasználják (35 százalék). Viszont még így is minden 10. ember úgy dönt, hogy ezzel nem foglalkozik, így a kommunális hulladék közé kerülhet olyan anyag is, amit egyébként könnyedén újra lehetne hasznosítani, csökkentve a környezetterhelést.

Arra a kérdésre, hogy miért tartják fontosnak az ajándékok becsomagolását a válaszadók 36 százaléka azt válaszolta, hogy elsősorban esztétikai ok miatt, szerintük ugyanis az ajándék szebben fest becsomagolva. A megkérdezettek egyharmada ezzel szemben úgy gondolja, hogy a csomagolás mutatja igazán, hogy törődött az ajándékkal, míg 22 százalékuk szerint egyenesen udvariatlanság csomagolás nélkül másnak ajándékot adni. A válaszadók 6 százaléka pedig nemes egyszerűséggel szeret csomagolni.

Ma már a "csomagolásrajongók" is számos alternatíva közül választhatnak:

  • beszerezhetnek 100 százalékban újrahasznosított csomagolópapírt
  • a kisebb méretű ajándékokat a nagyobbakba is lehet csomagolni,
  • a papírtáska többször is felhasználható,
  • cipősdobozt, újságpapírt vagy képregényt is lehet használni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

Ha fontos számunkra a bolygónk jövője, tudassuk szeretteinkkel is, hogy nem csak az ajándék becsomagolásával tudják a törődésüket kifejezni, és egyáltalán nem udvariatlan dolog, ha a karácsonyi ünnepek során is odafigyelünk arra, hogy csökkentsük az ország- és világszerte keletkező hulladék mennyiségét.