Eszerint tízből mindössze négyszer sikerül eltalálni, mit szeretnének ajándékba a fiatalok. A megkérdezettek 38 százaléka pedig ritkán kap olyat ajándékba, amit valóban szeretne. Sőt 13 százalékuk egyszer sem kapott még olyat, amire valójában vágytak.

A nőket nehezebb meglepni: 58 százalékuk számolt be arról, hogy nem volt megfelelő az ajándék, a férfiaknál 42 százalékos volt az arányuk. A fiatalok több mint negyede - 26 százaléka - érezte már túlzónak a kapott ajándékot. Az érintettek 17 százaléka szerint arra is volt példa, hogy sértődés lett az ajándékozásból.

A haszontalan ajándékokat nagyon kevesen cserélik vissza, mindössze 16 százaléknál jön szóba, a döntő többség nem foglalkozik vele.

Az eredmények alapján a fiatalok 85 százaléka megajándékoz valakit idén karácsonykor, 79 százalékuk pedig számít arra, hogy kap ajándékot. A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves fiatalok átlagosan 7 embernek adnak ajándékot és 6 embertől kapnak.

A legtöbben arra számítanak, hogy ruha lesz a karácsonyfa alatt, a fiatalok közel fele szerint készpénz lesz az ajándék, míg valamilyen élménnyel csak 18 százalék, társasjátékkal, játékszoftverrel pedig 16 százalék számol. Az érintettek 17 százaléka szerint már sértődés is volt az ajándékozásból, 26 százalékukkal az is előfordult, hogy túlzónak érezték a meglepetést. A haszontalan ajándékokat viszont nagyon kevesen cserélik vissza.

A legnépszerűbb ajándék mindkét oldalon a ruha. Az ajándékozók 58 százaléka - főleg a nők - ruhaneműt tervez ajándékozni, és 67 százaléka számít arra, hogy ezt is találja majd a fa alatt. Emellett az étel és ital is népszerű: az ajándékot adó fiatalok fele lepi meg ezzel szeretteit, de közkedveltek még a kütyük is, 48 százalékuk ugyanis 20 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkel készül az ünnepekre. Saját készítésű ajándékban 37 százalék gondolkodik, míg valamilyen élményt csak 23 százalék ad karácsonyra.

Készpénzt mindössze 23 százalék adna pénzt ajándékba, ugyanakkor a fiatalok 48 százaléka számít arra, hogy ez kerül majd a fa alá. Ezt leginkább a diákok várják, 61 százalékuk tartja ezt valószínű ajándéknak. A társasjátékok, játékok, játékszoftverek esetében szintén eltérőek a várakozások. Az ajándékot adó fiatalok közel felénél szerepelnek a listán, ugyanakkor mindössze 16 százalékuk gondolja úgy, hogy őt is valamilyen játékkal lepik meg.