Nehéz ebben nem észrevenni az álságos politikai szándékot, miközben nekem is lennének ötleteim az adórendszerrel kapcsolatban. Például a személyi jövedelemadó (szja) progresszívvá tétele  érdemben növelné a nettó bérét sokaknak - fogalmazott a főpolgármester a napilapnak.

A főváros jelenleg is csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő. Nem tudok udvariasabban fogalmazni: pisztolyt tartanak a homlokunkhoz. Miközben sem a budapesti szja-ból, sem az itt keletkező áfából nem kap vissza a város egy forintot sem - márpedig sok százmilliárd forintról beszélünk. Ha a fővárosban keletkező adóbevételekből többet hagynának a városban, soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalni - tette hozzá Karácsony.

A Hableány tragédiája nyomán változtatás várható: folyik a munka a helyzet újraszabályozása érdekében. Karácsony szerint az ügyben az állami és fővárosi hatáskörök keresztezik egymást: a rakpart például a fővárosé, de a Duna esetében az államnak vannak jogosítványai. A belvárosi hajóforgalmat csökkenteni kell, mivel ez nemcsak balesetveszélyes, de igen szennyező is. A változtatás a helyben lakók és a turisták hosszú távú érdeke is.

A budapesti dugódjí ügyében sincs még döntés, a politikus szerint abba bevonják a budapestieket. Az érintett szakaszokról is részletes szakmai vitában határoznak majd. Azt tudom ígérni, hogy a lehető legszélesebb társadalmi vita fogja megelőzni a szabályváltozást - fogalmazott Karácsony.