Az ellenzéki politikus elmondta, szerinte sokakat jogtalanul fosztották meg a járandóságuktól, a kormányzatot ebben a spórolás vezette. A megtakarítást ugyanakkor nem az egészségügyre vagy például munkavédelemre költötték, hanem stadionépítésre, "szállodaláncok vásárlására".

A kormány eddig is minden Ab-határozatnak eleget tett, ennek is eleget fog tenni, a megadott határidőig rendezi a kérdést - válaszolta az MTI szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári szerint a Jobbik véleménye 8 év alatt 180 fokot fordult a kérdésben.

Az államtitkár szólt a rehabilitációs kártyáról, amellyel tízezres nagyságrendben vállalhattak munkát olyanok, akik korábban segélyből éltek.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a kormány megszegett egy, az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. Az Országgyűlésnek 2019. március 31-ig kell módosítani a törvényt, hogy az ne sértse a strasbourgi emberi jogi egyezményt.Az AB döntése szerint a 2012 után kialakított rendszerben olyan emberekről állapították meg, hogy sokkal jobban vannak, akik nem voltak sokkal jobban, csak egy új vizsgálattal ugyanolyan rokkant embereknek jobb százalékos értékeket adtak, s erre hivatkozva drasztikusan megvonták a rokkantsági ellátásukat, sokaknak nagyon komoly anyagi gondokat okozva ezzel.