Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megrohamozhatják az érdeklődők a Magyar Hadsereg toborzó irodáit, ugyanis a kormány napi 950 forintról napi 1250 forintra emelte a legénységi állományú katonák élelmezési normáját - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent Honvédelmi Miniszteri (HM) rendeletből.

A katonák igazából ingyen ebédet kapnak, de ezentúl már 1250 forint értékű lesz az ellátásuk. A Magyar Honvédség karrieroldalán is az szerepel, hogy a közkatonáknak, őrvezetőknek, tizedeseknek és szakaszvezetőknek ingyenes ebéd jár.

A búvárok és az ejtőernyősök pedig még jobban járnak, hiszen az ő normájuk az eddigi 1100 forintról 1300 forintra ugrik. A repülős egységhez tartozó katonák viszont nem kaptak ilyen jó hírt, nekik változatlan marad az eddigi 1800 forintos napi keret.

A legnagyobb mértékben pedig a külföldi békefenntartó missziókban szolgáló katonák élelmezési normáját emelték meg: az eddigi 1050 forint helyett már 1900 forint értékben ehetnek a katonáink például Afganisztánban.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter júniusban beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetésben majdnem 86 milliárd forinttal több jut a honvédség fejlesztésére, amely összesen 513 milliárd forint. Ennyit szerinte még sosem fordítottak a terület fejlesztésére. Ebben az összegben benne van a katonák ellátása, illetmények és személyi juttatások.

De ebből az összegből fedezik a katonák képzését, felvételét, megtartását és utánpótlását, illetve a haderőt is ebből fejlesztik. Pár éve még mintegy 5-5,5 ezer főre becsülték a létszámhiányt a honvédségnél. Egyes katonai szakértők szerint azonban a valós hiány nagyobb lehet, a honvédség humán szerkezetében súlyos torzulások mutatkoznak.

A fotó forrása: HM/Szűcs László