Kormánydöntésre vár az Otthon Melege Program folytatása, mintegy 5 milliárd forint keretösszeg áll majd rendelkezésre. 1 milliárd forintból a háztartási nagygépek (azaz mosó- és hűtőgép) cseréjét támogatja majd a szakminisztérium. Ám már nem jár vissza nem térítendő támogatás, hanem csak kamatmentes hitel.

A keretösszeg fennmaradó részéből a fűtéskorszerűsítést, ezen belül a kazánok cseréjét és a kapcsolódó kéményfelújítást szolgálja majd. A támogatási részarány várhatóan 45-50 százalék lesz - mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Magyar Természetvédők Szövetségének szerdai eseményén.

Emellett egy új hitelkonstrukció válik elérhetővé, melyet lakossági energiahatékonysági felújításokra lehet majd felvenni. A Magyar Fejlesztési Bank szakemberei által kidolgozott lakossági kamattámogatott hitelprogram lehívásához legalább 10 százalék önerőt várnak el, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként állna majd a lakosság rendelkezésére. Természetes személyek családiházanként 10, társasházi lakásonként maximum 7 millió forintot igényelhetnek. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre

A felvehető hitel minimumösszege félmillió forint lesz, és 2 millió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a 2 millió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet. Akár második jelzálog is bejegyezhető lesz az értékhatárokon belül.

A programra egy 115 milliárd forintos keretet biztosítanak, ebből megközelítőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A hitel maximális futamideje 20 év lesz, azt a MFB pontokon lehet majd igényelni. Kombinálni lehet a már említett Otthon Melege Program támogatásával és lakástakarék megtakarításokkal is.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) szerint mindkét program hasznos. Azonban a szervezet szerint az problémás, hogy a támogatások és a hitelprogram ugyan kombinálható, de azokat külön-külön kell igényelni. A KEHOP lakossági vissza nem térítendő források elvételével pedig nemcsak jelentős vissza nem térítendő forrástól esnek el a magyar háztartások, hanem ezzel egyben a Kormány felezte a támogatási keretösszeget. A hitelprogramból 22-25 ezer lakás felújítása tud megvalósulni, mely elenyésző a több százezres felújítási igénnyel szemben - írja közleményében a Mehi.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016 év végi kutatása szerint a magyar háztartások 24 százaléka felismerte ezt a költségcsökkentési lehetőséget: 920 ezer háztartás szeretne a következő öt évben valamilyen energia-megtakarítással járó felújítást végezni. A felújításra viszont már keveseknek marad tőkéje: az érintettek 84 százaléka azt mondja, hogy pénzhiány miatt nem tudja végrehajtani a beruházást. A szervezet szerint az energiahatékonysági ráfordítások fokozhatják a rezsicsökkentés okozta megtakarításokat. Korábban a kormány az EU  forrásokból vissza nem térítendő támogatást adott a lakosságnak, ám ezt a lehetőséget megszüntették.