Az atv.hu szerint konstruktív hangulatban folytatott tárgyalásokat tegnap reggel Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs miniszter.

Az atv.hu szerint közel lehet a konszenzusos megoldás, amit arra alapoz, hogy a jövő kedden Palkovics Lászlót és Lovász Lászlót is meghallgatja a parlament költségvetési bizottsága az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről. Az atv.hu forrásai szerint, ha egymással szöges ellentétben álló elképzeléseket képviselnének az Akadémia és a kutatóintézetek jövőjéről, nem lenne túl sok értelme a keddi közös meghallgatásuknak a parlamenti bizottságban.

Az atv.hu úgy tudja, kedden ülésezik az MTA vezetése, ahol az Akadémia elnöke ismerteti majd a Palkovics miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeit. Az egyik akadémikus a tévé munkatársának azt mondta: elképzelhető, hogy lehetne elmozdulás az MTA részéről a közalapítványi fenntartás irányába, ha annak kuratóriumába az Európai Kutatások Tanácsa egy delegáltja is helyet kapna. Egy ilyen delegált ugyanis lehetetlenné tenné a nem rendeltetésszerű működést, és így lenne "európai kontroll" is.

Ezt történt eddig

Mint ismert, az MTA elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásába adnák az akadémiai kutatóintézeteket. Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, ami március végén zárul le.

Időközben megjelent a Tématerületi Kiválósági Program, de a pályázatok keretére elkülönített milliárdokra az akadémiain kívül, egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is pályázhatnak. A pályázat beadásának határideje február végén jár le. Az MTA viszont garanciákat vár arra, hogy ha pályáznak, megkapják a Palkovicsék által visszatartott, az alapfinanszírozást biztosító 17 milliárd forintot.