A feltételezett forgatókönyv szerint a parlament döntése miatt a brit kormány kénytelen lesz október 19-én halasztást kérni a kilépés 31-re tervezett dátumához képest, ha nem születik alku a kilépés rendezett feltételeiről addig. Minden jel szerint nem lesz alku rendezett feltételekről, mert az EU visszadobta Boris Johnson szerdai feltételeit.

Ha a brit kormány a parlament miatt rákényszerül a kilépés halasztásáról szóló kérelem benyújtására, akkor ezt az EU-tagállamainak is jóvá kell hagyniuk, és minden országnak vétójoga van.

A brit lapok a magyar vétó lehetőségét arra alapozzák, hogy Szijjártó Péter és a londoni magyar követ, Szalay-Bobrovniczky Kristóf részt vehettek a Johnson-kormány péntek reggeli rendkívüli ülésén, legalábbis egy fotón látszanak, illetve az Express című lap szerint egy video is megjelent arról, amint a magyar diplomaták péntek reggel távoznak a brit kormányzati hivatalból. A felvételek a hírek szerint akkor készültek, amikot Johnson a rendkívüli ülést tartotta.

A spekulációnak a 444.hu szerint az is teret ad, hogy Szijjártó kinti nyilatkozataiban sokkal megengedőbb hangon beszélt a Johnson-kormány igényeiről, mint bármely másik EU-s tagállam kormányának képviselője, és inkább az EU-s tárgyalási pozíció kioktató, időhúzó stílusát kritizálta.

A 444.hu szerint a magyar vétó már felmerült egyes EU-s kormányokban is. A Johnson- és Orbán-kormány viszonya közismerten jó, a fő közvetítő magyar részről Takács Szabolcs brexit-ügyi miniszteri biztos, aki nyárig EU-s ügyekért felelős államtitkár volt. Ugyanakkor a brit lapok feltevésének ellent mond, hogy a magyar kormány eddig óvakodott attól, hogy egyedül vétózzon jelentős ügyekben, a német-francia szövetség határozott akarata ellenében.