Angela Merkel német kancellár azt várja a magyar kormánytól, hogy sürgősen hajtsa végre az Európai Bíróság döntését a menekültek európai uniós elosztásának ügyében - írja egy kedden megjelent interjúra hivatkozva a Reuters. A vita előzménye, hogy Budapest és Pozsony a bíróságon támadta meg a 2015-ben Görögországban és Olaszországban rekedt menekültek szétosztásáról hozott uniós döntést.

Ennek értelmében Magyarországnak nem egészen 1300 bevándorló menekültkérelmét kellene elbírálnia, hogy azután a pozitív választ kapó bevándorlók abba az EU-s országba távozzanak, amelyikbe akarnak. A bíróság úgy találta, hogy az EU legitim döntést hozott a menekültek elosztásáról, amelyet Szlovákiának és Magyarországnak is tiszteletben kell tartania.

Nem fog menni

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az Európai Bíróság döntésére reagálva kijelentette, hogy nem változtatja meg álláspontját az ügyben, azaz a budapesti kormány továbbra sem hajlandó menekülteket befogadni - kérelmük elbírálásáig sem - kötelező kvóták alapján. A Berliner Zeitungban kedden megjelent interjúja szerint Merkel viszont Orbán álláspontját utasítja el.

A két hét múlva esedékes parlamenti választásra készülő kancellár szerint Magyarországnak végre kell hajtania a bíróság döntését. Elfogadhatatlan, hogy egy kormány az Európai Bíróság vele kapcsolatos határozatára azt mondja, hogy nem érdekli - fejtegette Németország vezetője, akinek feltették a kérdést, hogy szerinte emiatt Magyarországnak el kellene-e hagyni az Európai Uniót.

Merkel a tőle megszokott óvatossággal válaszolt. Eszerint az ügy Európa működésének egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mivel az ő értelmezése szerint Európa olyan térsége a világnak, ahol a jog uralma érvényesül, nem pedig egyes emberek, országok uralma mások felett. Ezért erről a dologról beszélniük kell a résztvevőknek az Európai Tanács októberi csúcstalálkozóján.

Ez a testület az EU tagállamainak legfelsőbb döntéshozó szervezete, tagjai a tagországok állam- és kormányfői attól függően, hogy elnöki vagy parlamenti rendszer jelöli-e ki a legfőbb vezetőiket.

A bevándorlási válság 2015-ös csúcspontja óta gyengült, ami enyhítette az európai országok politikai elitjére nehezedő válságkezelési kényszert - emlékeztet a Reuters. Ez még az olyan nacionalista politikusokra is igaz, mint Orbán, aki belpolitikai hasznot húz kemény bevándorlóellenességéből a 2018. tavaszi választások előtt.

Valamit valaimért

Merkel azonban néhány napon belül másodszor foglalt állást a migráció ügyében. A hét végén arról beszélt, hogy optimista az ezzel kapcsolatos vita kimenetelét illetően. A nézeteltérések hamarosan rendezhetők az EU-ban - jelentette ki.

Talán arra célzott, amiről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung számolt be. Eszerint a tagországok megbeszéléseket folytatnak a bevándorlók elosztásáról és állítólag egy elég egyszerű kompromisszum látszik kibontakozni. Eszerint kapcsolatot kell kialakítani aközött, hogy egyes országok mennyire készek befogadni menekülteket, és aközött, hogy mennyi pénzhez juthatnak az EU közös büdzséjéből.