Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az eredetileg tervezett 10 óráról 15 óra halasztotta a 2017-es költségvetés benyújtását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez a bejelentő sajtótájékoztató lesz, a költségvetés benyújtására a parlamentnek, a tervezet feltöltésére az országgyűlés honlapjára vélhetően az esti órákban kerülhet sor, így azt a széles közvélemény csak holnap ismerheti meg. A változtatás okáról nem közöltek információt - elképzelhető, hogy kommunikációs megfontolások állnak a halasztás mögött.

A volt már arra példa, hogy parlament öt óra alatt törvényt alkotott. Ráadásul mintegy 15 éve a parlament is átért az elektronikus ügyvitelre, így bármely törvény benyújtása és parlament honlapján való megjelentetése kétperces informatikai művelet lenne.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 15 órakor nem Köver László házelnöknek, hanem az egyik alelnöknek, Gulyás Gergelynek adja majd át a 2017-rs büdzsé tervezetét - derül ki az MTI híréből.

Ennek ellenére a törvény megismerésére vélhetően estig kell várni - ami egyedül a kormánynak jó, hisz nyer még egy napot, hogy a ne a költségvetés egészéről, hanem arról szóljanak a hírek, ami a kormány szerint a 2017-es költségvetés előnye. A 15 órás sajtótájékoztatón Varga Mihály feltehetően újra elmondja az elmúlt hetekben már ismertet részleges áfacsökkentési terveket, a cafetaria tervezett átalakításának előnyeit, s szó lesz a látszólagos egészségügyi és oktatási pluszforrásokról is (ami jó esetben a 2015-ös szinten tartáshoz lehet elegendő), s szóba kerülhet a családi otthonteremtési támogatás kiterjesztéséről.

Az érem másik oldaláról a kormány eddig nem beszélt, erről a költségvetés ezer oldalának áttanulmányozása után lehet képe a kutatóknak és az ezzel foglalkozó érdeklődőknek. Azt már lehet tudni, hogy a kabinet föladta a nullás költségvetés tervét, sőt, a hiány növelése felé lép 2017-ben. Miután kiderült, hogy az államháztartás hiányát nem akarja/nem tudja a kormány nullára levinni - a kommunikációban megjelent, hogy a működési bevételek és kiadások egyenlege lesz nulla 2017-től. Viszont mint arra a Napi.hu saját számításai alapján rámutatott, mivel eddig ilyen egyenleget nem számolt és nem közölt a kormány, a működési egyenleg 2008 óta tartósan többletet mutat - vagyis a nullás működési mérleg is visszalépés az elmúlt évekhez képest. A kormány legutolsó hivatalos közlése szerint a tavalyi 2 és az idei várható 2 százalék után 2017-ben 2,4 százalék lehet a GDP arányos deficit.

(A fenti MTI-képen Varga Mihály és Kövér László nemzeti szalagos költségvetési pendrive-ot cserél 2014-ben.)